Original title:
Analýza vybraných kandidátních lokusů ovlivňujících užitkové vlastnosti a zdraví zvířat
Translated title:
The analysis of chosen candidate loci influencing commercial properties and animal health
Authors:
ČUNÁTOVÁ, Štěpánka Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce byla analýza polymorfismu v pozici -371bp (vzhledem k ATG start kodonu) genu MSTN, SNP v poloze 1948 bp genu MYF5 a vliv těchto polymorfismů na křehkost, vaznost, hodnotu pH a barvu masa. K analýze bylo využito 241 vzorků masa býků českého strakatého skotu. Genotypizace genů MSTN a MYF5 byla provedena metodou PCR-RFLP. Pro detekování polymorfismů byly použity restrikční endonukleázy DraI (pro gen MSTN) a TaqI (pro gen MYF5). Ze stanovených genotypů byly vypočteny jejich frekvence a frekvence alel. U genu MSTN byla frekvence genotypů AA=0,729, AB=0,258, BB=0,013 a frekvence alel A=0,858, B=0,142, pro gen MYF5 pak byla AA=0,181, AB=0,542, BB=0,278 a frekvence alel A=0,452 a B=0,548. Pomocí statistické analýzy byl zjištěn vliv (na hladině významnosti P > 0,05) genotypů genu MYF5 na vaznost, hodnotu pH a barvu masa.The aim of this thesis was to analyze the polymorphism in position -371bp (related to ATG start codone) of MSTN gene, SNP in position 1984bp of MYF5 gene and influence of these polymorphisms on tenderness, water holding capacity, pH and color of meat. Samples (241) of bull meat of Czech pied cattle were used for analysis. PCR-RFLP method was applied to genotype MSTN and MYF5 genes. For polymorphisms detection was used restriction endonucleases DraI (for MSTN gene) and TaqI (for MYF5 gene). From established genotypes were computed their frequencies and alleles frequencies. The frequencies of genotypes in MSTN gene were AA=0,729, AB=0,258, BB=0,013 and alleles frequencies were A=0,858, B=0,142. The frequencies of genotypes in MYF5 gene were AA=0,181, AB=0,542, BB=0,278 and alleles frequencies were A=0,452 a B=0,548. Using statistical analysis, the influence of genotypes of MYF5 gene on the water holding capacity, pH and the color of meat was determined.
Keywords:
candidate gene; genetic polymorphism; genotype; MYF5; myostatin; genetický polymorfismus; genotyp; kandidátní gen; MYF5; myostatin Citation: ČUNÁTOVÁ, Štěpánka. Analýza vybraných kandidátních lokusů ovlivňujících užitkové vlastnosti a zdraví zvířat. České Budějovice, 2015. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/37538