Original title:
CSA v České Republice
Translated title:
Community supported agriculture in the Czech republic
Authors:
Křivková, Michaela ; Martínez, Felipe (advisor) ; Veselý, Peter (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Komunitou podporované zemědělství je alternativní potravinový systém, který staví na spolupráci mezi zemědělcem a sociální skupinou odběratelů, komunitou. Vzniklo USA a rozšířilo se po celém světě, zatímco se vyvíjela i jeho forma, ačkoliv kořeny tohoto zdola vyvíjejícího se hnutí sahají do antroposofických kruhů v Evropě. Před několika lety se dostalo i do České republiky a nyní zde hledá vlastní individualitu a vhodné podmínky, za kterých může fungovat. Kombinací aktuálních zahraničních zdrojů, tuzemského výzkumu a následnou analýzou zjištěných dat se dochází ke klíčovým kritériím pro úspěšné zakládání CSA v ČR.Community supported agriculture is an alternative food system based on a cooperation between farmers and consumers who socially interact in a community. It was settled in the USA and spread all over the world while changing and evolving its form, although it is a grassroots movement grown from the anthroposofical background in the Europe. A couple of years ago it came to the Czech Republic and now it seeks its own individuality and circumstances which support its livelihood. Which criteria are crucial for thriving CSA in Czech is a key point of this paper.
Keywords:
biodynamical agriculture; community supported agriculture; social economy; biodynamické zemědělství; komunitou podporované zemědělství; sociální ekonomika
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/48570