Original title:
Rumfordská polévka a jiné pochoutky. Stravování chudých v habsburské monarchii v 1. polovině 19. století
Translated title:
Rumford’s Soup and Other Delicacies. The Poor Man’s Diet in the Habsburg Monarchy in the First Half of the 19th Century
Authors:
Franc, Martin Document type: Papers Conference/Event: Útisk – charita – vyloučení. Sociální 19. století, Plzeň (CZ), 2014-02-27 / 2014-03-01
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem studie je standardní stravování chudých vrstev společnosti v středoevropské habsburské monarchii 1. poloviny 19. století. Nezabývá se výjimečnými situacemi jako válkou či hladomorem. Podle pramenů dominovaly ve stravě chudých vegetabilní součásti, tehdy především v podobě moučných jídel včetně chleba, brambory jako strava chudých se prosadily jen v některých regionech. Důležitou součást tvořily luštěniny a jako cenný doplněk ovoce a zelenina.The subject of this essay is the standard dietary composition in the poor sections of society in the Central european Habsburg Monarchy during the first half of the 19th century. Thee study does not cover instances of emergency situations such as those of famine or war. According to the data recorded in sources, the standard diet of the poor was unexceptionally dominated by the vegetable component, at that time still comprised largely of flour-based food including bread, whereas potatoes served as a staple food for the poor only in certain localities. Another important dietary component were pulses and, as a valuable supplement, also other vegetables and fruit.
Keywords:
diet; Habsburg Monarchy, 1800-1850; poor Host item entry: Útisk – charita – vyloučení : sociální 19. století, ISBN 978-80-200-2460-2
Institution: Masaryk Institute and Archives of the ASCR AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0250436