Original title:
Dopad zvýšení snížené sazby DPH na potraviny
Translated title:
The impact of a reduced rate of VAT on food
Authors:
Janáček, Viktor ; Slintáková, Barbora (advisor) ; Kozubíková, Pavlína (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty v období mezi lety 2011 a 2012 a to na prodejce a spotřebitele potravin. Změření velikosti daňového dopadu je jejím hlavním cílem, k jehož splnění využívá specifické metody pracující se změnou prodejní ceny potravin v posledním čtvrtletí roku 2011 a prvním čtvrtletí roku 2012.This Bachelor thesis deals with the analysis of the tax impact caused by increase of a reduced rate of VAT (value added tax) that is imposed on food. The aim of the work is to measure the tax impact on a seller and a consumer of food in short period between the last quarter of 2011 and first quarter of 2012 in the Czech Republic. The tax impact is measured by method that works with consumption prices of food during this period.
Keywords:
analysis of the tax impact; tax incidence; value added tax; analýza daňového dopadu; daň z přidané hodnoty; daňová incidence
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/40133