Original title:
Ochrana zboží v logistickém řetězci
Translated title:
Protection of goods in logistics
Authors:
Mizuňová, Michaela ; Cimler, Petr (advisor) ; Hommerová, Dita (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá analýzou důsledků působení vnějších vlivů prostředí na zboží s ohledem na jeho vlastnosti, délku a složitost přepravního řetězce během vnitrostátní a mezinárodní přepravy. Dále zkoumá způsoby ochrany zboží včetně postupů nakládky, překládky, vykládky, označení a balení zboží a jeho zajištění a uložení pro potřeby přepravy, skladování a manipulace. Nakonec se práce věnuje průběhu logistického řetězce na příkladu vybrané komodity, čokolády a surovin pro její výrobu, se zaměřením na rizika namáhání zboží vnějšími vlivy a způsob jeho ochrany. První kapitola se zaměřuje na význam mezinárodní přepravy, definuje vlastnosti zboží, vnější vlivy prostředí a přepravní řetězce. Druhá kapitola se věnuje klasickým logistickým technologiím. Třetí a čtvrtá kapitola podrobně zkoumá obaly a další prvky systému ochrany zboží. Pátá kapitola obsahuje informace o uložení a fixaci zboží v dopravním prostředku. Poslední, šestá kapitola se zabývá logistickým řetězcem čokolády včetně kakaových surovin pro její výrobu, a to od pěstování kakaových bobů v Africe až po prodej čokolády v českém maloobchodě.This diploma thesis deals with the analysis of external risk factors consequences on goods regard to its characteristics, length and complexity of transport chains in national and international transport. This thesis looks at the methods of protection of goods together with process of loading, reloading, unloading, packaging, labelling, stowing and securing of goods for transportation, storage and handling. In the end it deals with the logistics chain of chocolate and its raw materials pointing at stress risks and its protection. The first chapter describes the significance of international transport and it defines goods characteristics, external risk factors and transport chains. The second chapter deals with technologies in logistics. The third and fourth chapter study packaging and system of protection. The fifth chapter contains information about cargo stowing and securing in means of transport. The last chapter deals with logistics chain of chocolate and its raw materials, starting with growing cocoa beans in Africa and ending in Czech retail store.
Keywords:
cargo protection; cargo stress; chocolate; handling; logistics chain; packaging; risk factors; trasportation; warehousing; logistický řetězec; manipulace; namáhání zboží; obal; ochrana zboží; přeprava; skladování; vnější vlivy; čokoláda
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/39276