Original title:
Vegetariánství jako spotřebitelský trend
Translated title:
Vegetarianism as a Consumer Trend
Authors:
Dvořáková, Anna ; Chylíková, Hana (advisor) ; Turnerová, Lenka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce je kompletní analýza vegetariánství, jakožto spotřebitelského trendu, včetně prognózy dalšího potenciálu tohoto trendu pro oblast retailingu v České republice. Práce se zabývá vlivem různých aspektů vegetariánství na trh v České republice. V práci je nejdříve charakterizováno vegetariánství jako takové. Následně je popsána strana nabídky vegetariánských produktů na českém trhu, značení vegetariánských potravin a jejich dostupnost. Poté se práce zabývá spotřebitelem, jeho nákupním rozhodovacím procesem ve vztahu k vegetariánským výrobkům a marketingovými strategiemi, které se v souvislosti s vegetariánskými výrobky používají. Práce je doplněná dotazníkovým šetřením a závěrečnou SWOT analýzou. V práci byl identifikován tržní potenciál vegetariánských výrobků s jedním konkrétním druhem positioningu.The aim of this diploma thesis is a complete analysis of vegetarianism, as a consumer trend, including forecasts of future potential of this trend for the field of retailing in the Czech Republic. The thesis deals with the influence of various aspects of vegetarianism on the market in the Czech Republic. First, vegetarianism as such is characterized. The next chapter describes the supply side of vegetarian products on the Czech market, labeling of vegetarian food and its availability. Then, the thesis deals with with the consumer's purchasing decision-making process in relation to vegetarian products and marketing strategies that are used in relation to vegetarian products. The work is complemented by a questionnaire and a final SWOT analysis. In the thesis, a market potential of vegetarian products with one particular type of positioning was identified.
Keywords:
consumer trend; marketing strategy; potential; retailing; vegetarianism; marketingová strategie; positioning; potenciál; retailing; spotřebitelský trend; vegetariánství
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/40750