Original title:
Ekonomické aspekty rozvoje gastronomie jako součásti lokální a regionální kuchyně
Translated title:
Economic Aspects of Development of Gastronomy as Part of Local and Regional Cuisine
Authors:
Kozáková, Petra ; Malcová, Zuzana (advisor) ; Skopová, Věra (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je obecně popsat českou gastronomii, její zaměření, historický vývoj a místo v národní kultuře, zmapovat zakotvení gastronomie v oficiálních dokumentech o zachování kulturního dědictví a charakterizovat tradiční gastronomii jako součást lokální a regionální kultury ve vybraných lokalitách a regionech. Praktická část práce je pak věnována analýze vlivu tradiční gastronomie na současnou ekonomiku, konkrétně na producenty tradičních gastronomických výrobků ve vybraných lokalitách a regionech se specifickou kuchyní.The aim of the thesis is to generally describe Czech gastronomy, its orientation, historical development and position in national culture, to specify the position of gastronomy in official documents about the preservation of cultural heritage and define traditional gastronomy as part of local and regional culture in selected localities and regions. The practical part of the thesis is devoted to the analysis of the impact of traditional gastronomy on current economy - in particular, there are examples of producers of traditional gastronomic products in selected localities and regions of unique cuisine.
Keywords:
cultural heritage; culture; economy; gastronomy; locality and region; ekonomika; gastronomie; kultura; kulturní dědictví; lokalita a region
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/47406