Original title:
Mezinárodní trh s cukrem
Translated title:
The International Sugar Market
Authors:
Medunová, Tereza ; Čajka, Radek (advisor) ; Richter, Stanislav (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je vymezit a zhodnotit postavení komodity cukru na mezinárodním trhu včetně nastínění jeho budoucího směřování. Komodita je charakterizována co do získávání, využití a základních parametrů a zasazena do Společné zemědělské politiky Evropské unie. Následkem cukerní reformy bylo snížení produkce a ceny cukru v členských státech a transformace EU na čistého importéra této komodity. Většina světové produkce cukru se přesouvá do rozvojových zemí. Snahy WTO o odstraňování překážek, jinak silně regulovaného obchodu s cukrem, jsou kvůli rozdílným zájmům členských států zdlouhavé. To je jeden z důvodů, proč cena cukru neklesá tak rychle, jak se předpokládalo. Budoucí vývoj cukerního trhu by měl být determinován rostoucí poptávkou v rozvíjejících se ekonomikách, větší liberalizací trhů a produkcí bioetanolu.The aim of this thesis is to define and evaluate the position of sugar as a commodity within the international sugar market, including the outline of its future trends. Commodity is characterized in terms of its extraction, use and basic parameters and set into the Common Agricultural Policy of the EU. The EU sugar reform has resulted in the reduction in sugar volume produced by the member states and the transformation of the EU to a net sugar importer. Most of the world's sugar production is being shifted to developing countries. Due to the different attitudes of the WTO's members are efforts to eliminate barriers of the regulated sugar trade complicated. That is one reason why the price of sugar does not decrease as fast as expected. Future state of the sugar market should be determined by growing demand in emerging economies, further liberalization and the production of bioethanol.
Keywords:
bioethanol; cane sugar; sugar reform; sugar trade; the WTO; white sugar; bioetanol; bílý cukr; cukerní reforma; obchod cukrem; třtinový cukr; WTO
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/45741