Original title:
Značka kvality Regionální potravina jako nástroj podpory lokální produkce
Translated title:
Food Quality Mark “Regionalni potravina“ as an Instrument for Promotion of Local Food Production
Authors:
Kubíková, Klára ; Chylíková, Hana (advisor) ; Pešková, Jitka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Lokální potraviny se prosazují na českém potravinářském trhu. Práce se zaměřuje na značku kvality Regionální potravina jako na nástroj podpory lokální produkce. Práce sleduje záměr ověřit, zda certifikace lokálních výrobků značkou kvality Regionální potravina přispívá k podpoře lokální produkce potravin. Byla provedena analýza projektu Ministerstva zemědělství ČR Regionální potravina v Ústeckém kraji, která je jako zpětná vazba příspěvkem k problematice lokální produkce potravin z pohledu spotřebitelů a producentů. Dotazníkové šetření mezi spotřebiteli Ústeckého kraje a výrobci regionálních potravin certifikovaných značkou Regionální potravina odhalilo, že polovina respondentů lokální potraviny vědomě kupuje, oceňuje kvalitu a jasný původ potravin. Značka kvality Regionální potravina spotřebitele oslovila, motivuje je k nákupu regionálních potravin a tím přispívá k podpoře domácích výrobců lokálních potravin. Podařilo se prokázat, že značka kvality Regionální potravina, jako nástroj podpory regionální produkce, skutečně k podpoře lokálních výrobců přispívá. Vzhledem k závěrům šetření a přístupu spotřebitelů k regionální produkci by bylo na místě zvážit, zda by zvýhodnění formou certifikace a propagace, kterou značka Regionální potravina nabízí, nemohlo být dostupné širšímu okruhu výrobců, kteří splňují požadavky na kvalitu a jasný původ potravin.Local food is a current topic within the Czech food market. The Thesis is focused on the food quality mark "Regionalni potravina" as an instrument for local production promotion. Aim of the thesis is to verify whether labeling local food with the quality mark "Regionalni potravina" contributes to the local food production. An analysis has been performed, that focuses on The Ministry of Agriculture of the Czech Republic's project "Regionalni potravina" in The Usti Region. The analysis contributes to the current local food issue from the perspective of consumers and producers. A questionnaire survey among The Usti Region's consumers and local food producers, that were awarded the quality mark, has been performed. Half of the respondents claim to consume local food, they appreciate its quality and clear origin. The food quality mark "Regionalni potravina" has appealed to the consumers, thus they are motivated to buy local products. That leads to promotion of local food production. The survey was able to prove that the food quality mark "Regionalni potravina" truly leads to promotion of local food production. Considering these conclusions and consumers' attitude towards local food, it would be worth considering to promote a wider range of local food producers who meet the quality and local origin requirements.
Keywords:
food quality mark; local food; local production; Regionalni potravina; small and medium food and agriculture enterprises; lokální produkce; malé a střední potravinářské a zemědělské podniky; Regionální potravina; regionální potraviny; značka kvality potravin
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/45755