Original title:
Segmentace trhu kávy
Translated title:
Segmentation of the coffee market
Authors:
Tůma, David ; Koudelka, Jan (advisor) ; Petruška, Tomáš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem diplomové práce je analýza a segmentace trhu kávy V České republice na základě postižení podobností mezi uživateli kávy. Odkrytí tržních segmentů a jejich rozvoj je proveden v softwarovém programu Data Analyzer a statistickém programu PASW. Unikátní agenturní data kontinuálního výzkumu MML-TGI poskytla společnost Median s.r.o. Primární data byla získána v dotazníkovém šetření. Cílem práce je i navržení vhodných marketingových přístupů pro odkryté segmenty. Teoretická část práce představuje problematiku, metody a přístupy k segmentaci trhu, charakteristiku kávy a jejich druhů. Praktická část začíná analýzou a vymezením trhu v České republice. Cílová skupina je následně charakterizována metodou obecné analýzy. Využitím faktorové a shlukové analýzy byly proměnné zredukovány do faktorů a uživatelé kávy přiřazeni do shluků (segmentů). Segmenty jsou detailně charakterizovány využitím křížových analýz a vícerozměrných statistických metod. Obsahová analýza doplňuje obraz o segmentech, na které společnosti v současnosti cílí. Na závěr práce jsou rozpracovány vhodné marketingové doporučení pro jednotlivé segmenty k jejich efektivnímu umístění.This Master's Thesis is focused on analysis of segmentation of the coffee market in the Czech Republic based on similarities and differences between users of coffee. Uncovering segments and development was carried out in a software program Data Analyzer and PASW using data from primary research and unique agency research MML-TGI of company Median s.r.o. The theoretical part presented problems, approaches, method of segmentation and types of coffee. The practical part starts with analyzing and defining the market in the Czech Republic. The target group of users was subsequently characterized by a general analysis. Variables were reduced to the factors by using factor analysis. Then users were put into clusters based on cluster analysis. Segments were characterized in detail using cross-analyzes and multivariate statistical methods. Content analysis expands a current picture of the segments on which other companies target. Finally, there were elaborated appropriate marketing recommendations for the individual segments to their effective positioning.
Keywords:
Cluster analysis; Coffee; Factor analysis; Market of the coffee; Process of the segmentation of market; Faktorová analýza; Káva; Proces segmentace trhu; Shluková analýza; Trh kávy
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/44290