Original title:
Světová šumivá vína
Authors:
Najmanová, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo napsat literární rešerši o světových šumivých vínech. Skoro v každé oblasti, kde se pěstuje réva vinná a vyrábí se víno, se alespoň okrajově zabývají šumivými víny. V této práci jsou popsány ty nejdůležitější země, jako je Francie, Španělsko, Itálie, Německo, Austrálie, Kalifornie a Jihoafrická republika. V kapitole Ostatní země jsou shrnuty Velká Británie, Rusko, Nový Zéland a Chile. Odchylky v různých oblastech jsou hlavně v použité technologii, odrůdách, ze kterých se víno vyrábí, a v legislativě, popřípadě výrobu žádná legislativa neupravuje. Půdní a klimatické podmínky jsou podobné jako v oblasti Champagne, protože odtud pocházejí ideální hrozny pro šumivá vína.The aim of this bachelor thesis was to summarize available literature related to world sparkling wines. There is always some attention dedicated to the technology of sparkling wines in areas where the grapevine is grown and wines are produced. This thesis describes the most important countries such as France, Spain, Italy, Germany, Australia, California and South Africa where sparkling wines are produced. The chapter "Other countries" is dedicated to Great Britain, Russia, New Zealand and Chile. The differences in individual regions are mostly in used technology, varieties and legislation. In some cases the legislation does not affect winemaking at all. In countries mentioned above, the soil and climatic conditions are similar to Champagne region where the finest grapes are grown.
Keywords:
oblasti; odrůdy; technologie; šumivá vína