Original title:
Role kyslíku při výrobě červených vín
Authors:
Stašová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá významem kyslíku ve výrobě červených vín. První kapitola je zaměřena na význam kyslíku, jeho fyzikálně chemických vlastností a její význam v oblasti vinařství. Druhá kapitola popisuje elementární sloučeniny pocházející z hroznů. Třetí kapitola se zaměřuje na možný výskyt různých typů oxidaci a jejich vliv na konečné organoleptické vlastnosti vína.Následující část bakalářské práce popisuje moderní technologické postupy používané při výrobě vína. Závěrečná část je zaměřena na pozitivní a negativní účinky kyslíku na víno v průběhu procesu stárnutí na různé typy nádob a klasifikace dřevěných sudech.The bachelor thesis deals with the importance of oxygen at red wine production. The first chapter is focused on the importance of oxygen, its physically-chemical pro-perties and its importance in the field of viticulture. The second chapter describes ele-mentary compounds originated from grapes. The third chapter concentrates on possible occurrence of various types of oxidation and their influence on final organoleptic pro-perties of wine. The following part of the bachelor thesis describes modern technological procedures used at wine production. The final part is oriented on positive and negative effects of oxygen on wine during the aging process in different types of tanks and classification of wooden barrels.
Keywords:
fenolické látky; kyslík; oxidace; stárnutí; výroba; červené víno