Original title:
Flavonoidy a antioxidační aktivita červených vín
Authors:
Vachová, Simona Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Literární část diplomové práce přinesla vhled do problematiky volných radikálů a jejich vlivu na zdraví organizmu. Zabývala se specifickými schopnostmi a rolí antioxidantů v systému ochrany před negativními dopady působení radikálů. Věnovala pozornost flavonoidům, jakožto významným polyfenolickým látkám v červených vínech, které významnou měrou ovlivňují antioxidační aktivitu a tím i zdravotní prospěšnost vín. Praktická část ukázala prostřednictvím spektrofotometrických metod DPPH a FRAP srovnání antiradikálové aktivity a redukční síly ve vybraných vzorcích červených vín vyrobených různou technologií macerace. Z výsledků vyplynul přímý vztah způsobu macerace k naměřeným hodnotám antioxidačního potenciálu červených vín. Diskuse a závěrečná část naznačily nové otázky a možný směr dalšího výzkumu.The literary part of the thesis brings the insight into the issue of free radicals and their impact on the health of the organism. It deals with the specific abilities and the role of antioxidants in the protection against the negative impact of radicals. It also pays attention to flavonoids as major polyphenols in red wines which significantly influence the antioxidative activity, and thus the health benefits of wine. The practical part shows, using the spectrophotometric DPPH and FRAP methods, the comparison of antiradical activity and reducing power in selected samples of red wines made by different technologies of maceration. The results show the direct relationship between the maceration method and the measured values of the antioxidative potential of the red wines. The discussion and the final part of the thesis suggest new questions and possible directions for further research.
Keywords:
antioxidanty; antioxidační aktivita; flavonoidy; macerace; volné radikály; červené víno