Název:
Čiřidla ve vinařské technologii
Autoři:
Marko, Valéria Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2013-2014. Práce hodnotí současný pohled na proces čiření ve vinařské technologii a způsoby použití čiřicích prostředků v moštu a víně. Dále práce popisuje povolená čiřidla podle právních předpisů v ČR a Evropské unii. Součástí práce je zhodnocení nabídky čiřidel na tuzemském trhu včetně jejich aplikace. Pro objektivní zhodnocení použití čiřicích preparátů a jejich nabídky, byl proveden průzkum mezi vinaři. Z výsledků průzkumu je možné zhodnotit, která čiřidla jsou nejvíce používaná pro ošetření vína a moštu. Výsledky reálně potvrzují, že čiření má svoje místo v technologickém procesu výroby vína.This thesis was drawn up at Mendel University in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice, Institute od Post-Harvest Technology of Horticultural Products in 2013-2014. The work assesses the current view of fininf process in wine technology and methods of using fining agents in must and wine. It also describes the fining agents permitted under the laws of Czech Republic and the European Union. The thesis includes an evaluation of the offer of fining agents in the domestic market, including their applications. For and objective evaluation of the use of fining agents and their supply, a survey was conducted among winemakers in th Czech Republic and Slovakia.The results of the survey is to assess which fining agents are most commonly used in the treatment of wine and must. The results actually confirm that fining has its place in the process of wine technology.
Klíčová slova:
bílkovinový zákal; koloidy; nabídka čiřidel; právní předpisy; čiření; čiřidla