Original title:
Pěstování hrachu setého v podmínkách ČR
Translated title:
Growing of dried pea in conditions of the Czech Republic
Authors:
VLČEK, Jiří Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo shromáždění informací týkajících se pěstování hrachu setého (Pisum sativum L.) v podmínkách České republiky. Bakalářská práce presentuje v ucelené a přehledné formě dostupné informace v širokém záběru od biologické charakteristiky přes přípravu půdy až po setí, sklizeň, výnosy a řešení výnosové nestability hrachu setého. Dobrý výsledek při pěstování hrachu setého ovlivňuje mnoho faktorů jako výběr účelu pěstování, výběr vhodného pozemku pro pěstování, odrůdy, nákup certifikovaného osiva, agrotechnika, správná péče o porost během celé vegetace, včetně ošetření porostu, hnojení a sklizně. V roce 2014 hrách zaujímal 72 % plochy luskovin pěstovaných na zrno. Na území ČR bylo dosaženo průměrného výnosu hrachu ve výši 2,96 t/ha, což je nadprůměrná úroveň ve srovnání s výnosy během posledních 5 let. Poslední čísla ukazují, že trend pěstování hrachu setého u nás opět roste. K vypracování rešerše byly použity publikace českých i zahraničních autorů. Zároveň jsem využil praktických zkušeností agronoma s pěstováním hrachu setého v zemědělském podniku Dnešická zemědělská a.s.The aim of this thesis was to gather informations about the cultivation of dried pea (Pisum sativum L.) in the Czech Republic. This thesis presents in a concise and clear form informations available in a wide array of biological characteristics through soil preparation to planting, harvesting, yields and yield solutions instability of pea. Good result in the cultivation of dried pea is affected by many factors such as purpose of cultivation, selection of suitable land for cultivation, varieties, certified seeds, agricultural technology, proper care about vegetation, including crops and fertilization treatments and ultimately harvest itself. In 2014 pea occupied 72% of the surface of the grain legumes. In the Czech Republic was achieved an average yield of peas in the amount of 2.96 t / ha, which is above average level compared with the last 5 years. Although the trend of growing pea in recent years had a downward trend, the latest numbers shows that it will increase again. I used Czech and foreign authors. I also took advantage of practical experience by agronomist with the cultivation of pea plants on the farm Dnešická zemědělská a.s.
Keywords:
agro-ecological conditions; cultivation in the Czech Republic; dried pea (Pisum sativum L.); harvest instability; yield; agro-ekologické podmínky; hrách setý (Pisum sativum L.); pěstování v ČR; sklizňová nestabilita; výnos Citation: VLČEK, Jiří. Pěstování hrachu setého v podmínkách ČR. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/36903