Original title:
Srovnání uhlíkové stopy spotřeby potravin domácností v regionech EU
Translated title:
A comparison of the carbon footprint of food consumption of households in the EU regions
Authors:
PEŠEK, Roman Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá porovnáním uhlíkové stopy vzniklé spotřebou potravin domácností v městských a venkovských oblastech vybraných regionů Evropské unie a prohlubuje poznání o vlivu současné společnosti na globální klimatické změny. V první části práce jsou shrnuty poznatky z oblasti klimatických změn a jejich dopad na životní prostředí, konceptu udržitelného rozvoje a spotřebního chování obyvatel České republiky v potravinovém sektoru se zaměřením na možnosti ovlivnění výše produkce uhlíkové stopy. Druhá část práce je věnována konkrétním srovnáním produkce uhlíkové stopy domácností vzniklé spotřebou potravin a vyhodnocením výsledků. Výsledky z této části diplomové práce mohou být využity jako návod pro obyvatele ke snížení uhlíkové stopy skrze spotřebu potravin. The thesis compares the carbon footprints generated by household food consumption in urban and rural areas of selected regions within the European Union, and deepens the knowledge of the impact contemporary society has on global climate change. Selected regions come from the Czech Republic, Germany, Hungary and the Netherlands. The first part summarises the findings of climate change and its impact on the environment, the concept of sustainable development, and the consumer behaviour of the Czech population in the food sector, with a focus on the possibility to influence carbon footprint production. The second part addresses the particular comparison of carbon footprints generated by household food consumption and evaluates the results. The conclusion from this part of the dissertation can be used as a guide to help reduce carbon footprints through food consumption.
Keywords:
Carbon footprint; household food consumption; sustainable development; urban and rural areas; spotřeba domácností; udržitelný rozvoj; Uhlíková stopa; venkovské a městské oblasti Citation: PEŠEK, Roman. Srovnání uhlíkové stopy spotřeby potravin domácností v regionech EU. České Budějovice, 2015. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/40586