Original title:
Polské potraviny na českém trhu
Translated title:
Polish foodstuffs on the Czech market
Authors:
VOŘÍŠKOVÁ, Andrea Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této diplomové práce je vymezení základních parametrů obchodní bilance mezi Polskem a ČR v oblasti zemědělsko-potravinářské produkce. Pozornost je zaměřena na posouzení kvalitativní stránky potravin polské provenience, a to zejména ve vztahu k nálezům dozorových orgánů na českém trhu. Práce se zabývá také celkovým agrárním zahraničním obchodem ČR, a to z pohledu teritoriální a komoditní struktury. Je zde charakterizován dovoz potravin z Polska se zaměření na trh s drůbeží.The aim of this thesis is to define the basic parameters of balance of trade between the Czech Republic and Poland in agri-food production. Attention is focused on assessing qualitative aspects of Polish origin food, especially with the findings of supervisory authorities in the Czech market. The thesis also deals with agrarian foreign trade in terms of territorial and commodity structure. Another issue is the import of Polish food focusing on the market for poultry. Poland joined the awareness of consumers and professionals in connection with undesirable practices negatively affecting food safety.
Keywords:
agrarian foreign trade; food safety; Poland; quality of food; Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).; agrární zahraniční obchod; bezpečnost potravin; kvalita potravin; Polsko; Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva. Citation: VOŘÍŠKOVÁ, Andrea. Polské potraviny na českém trhu. České Budějovice, 2015. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/37086