Original title:
Nákupní a spotřební zvyklosti v sortimentu kávy
Translated title:
Buying and Consumption Habits in the Case of Coffee
Authors:
PINCOVÁ, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je na základě výzkumu spotřebního a nákupního chování navrhnout možné postupy pro výrobce nebo obchodníky. Cílem je zjistit konkrétní chování konzumentů kávy, jejich zvyky a preference. Dalším cílem je najít spojitost mezi různými hledisky. Základní porovnávaná hlediska jsou věk a pohlaví. V souladu s cílem práce jsou konkrétní opatření formulovány pro firmu Matheo, s. r. o., která obchoduje s čerstvou praženou kávou. Teoretická část obsahuje literární rešerši, která definuje spotřební a nákupní chování, marketingový výzkum, veletrhy a výstavy. Další část se zabývá kávou, typy kávy, přípravou kávy, účinky kávy (kofeinu) a spotřebou kávy v České Republice a ve světě. Praktická část je zaměřena na výzkum spotřebitele kávy a výzkum prodeje. Informace a výsledky byly zjišťovány pomocí metody dotazníkového šetření od alespoň 200 respondentů.The aim of the thesis is to suggest possible progress for producers or traders based on research of purchase and consumer behaviour. The target is to find out specific behaviour of coffee users, their habits and preferences. Next target is to find connections among the various aspects. Fundamental aspects (age and gender) were compared. In accordance with the aim of the thesis concrete measures are formulated for the company Matheo, lnc, which trades with fresh roasted coffee. The theoretical part contains literary background research. Background research defines purchase and consumer behaviour, marketing research, fairs and exhibitions. Next part deals with coffee, types of coffee, preparation of coffee, effects of coffee (caffeine) and consumption of coffee in the Czech Republic and all over the world. The practical part is focused on research of coffee user´s habits and sales research. The information and results were received by questioning of at least 200 respondents.
Keywords:
coffee; consumer behaviour; espresso; fresh roasted coffee; purchase habits; research; turkish coffee; espresso; káva; nákupní zvyky; spotřební chování; turecká káva; výzkum; čerstvá pražená káva Citation: PINCOVÁ, Markéta. Nákupní a spotřební zvyklosti v sortimentu kávy. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/36822