Název:
Metodika analýzy mléčných výrobků a jejich sójových analogů na přítomnost RoundUp Ready sóji
Překlad názvu:
Methodology for analysis of dairy products and their soy analogues for the presence of RoundUp Ready soybean
Autoři:
Tesařová, Zuzana ; Šídová, Dana ; Vráblík, Aleš ; Hodek, Jan ; Ovesná, Jaroslava Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-134-2
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Mléčné výrobky mohou být předmětem falšování. Dražší suroviny (např. smetana) jsou v těchto případech nahrazovány přídavkem rostlinných tuků. Mléko obecně pak může být ve výrobcích nahrazeno např. výluhem ze sójových bobů. Jelikož se sója řadí mezi silné alergeny a alergie na sóju je poměrně častá, kromě klamání spotřebitele hrozí také v případě falšování mléčných výrobků sójou alergické reakce. Je tedy důležité disponovat vhodnou metodou pro její detekci. Tato práce uvádí metodiku pro detekci sóji v mléčných výrobcích a analýzu, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju. Detekce sóji v mléčných výrobcích je založena na analýze profilu teploty tání amplifikačních produktů metodou High Resolution Melting(HRM). Analýza, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju,probíhá detekcí specifických úseků DNA metodou polymerázové řetězcové reakce(PCR).Dairy products may be subject to adulteration, where there is a relatively expensive raw material (e.g. cream) replaced by the addition of vegetable fats. Milk can be replaced in dairy products for example by soybean extract. Because soy belongs among strong allergens and the incidence of allergy is rather high. Therefore it is necessary to have a method for its detection. This work introduces the method for detection of soy, including analysis of genetic modified RoundUp Ready soybean. Detection of soybean in dairy products is based on analysis of amplification products melting profiles by High Resolution Melting (HRM) method. Analysis of geneticaly modified RoundUp Ready soybean is based on DNA detection via Polymerase Chain Reaction(PCR).
Klíčová slova:
DNA; GMO; HRM; mléko; sója; DNA; GMO; HRM; milk; soy Číslo projektu: QI101B267 (CEP), MZE0002700604 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.