Název:
Zkrmování pšenice Citrus u brojlerů
Autoři:
Karásek, Filip Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá zjištěním vhodnosti zařazení nově vyšlechtěné odrůdy pšenice Citrus, u které se uvádí vyšší obsah luteinu v zrnu do krmné dávky pro vykrmované brojlery a následně jejího vlivu na spotřebu krmiva, hmotnost a přírůstky kuřat, konverzi krmiva, jatečnou výtěžnost a antioxidační aktivitu brojlerů. V krmných dietách u pokusných kohoutků hybridní kombinace Ross 308 byla zařazena nová odrůda pšenice Citrus v podílu 30 % a 60 % v krmné směsi, která byla porovnávána s kontrolní pšenicí, jejíž podíl v krmných dietách byla také 30 % a 60 %. Vliv pšenice Citrus u vykrmovaných brojlerů nebyl průkazný, na parametry užitkovosti avšak průkaznost vlivu pšenice Citrus (P < 0,05) byla zjištěna na antioxidační aktivitu při použití metody volných radikálů (FR) vykrmovaných brojlerů.This thesis deals with the finding of suitability for inclusion in the newly bred varieties of wheat Citrus with is , in higher lutein content in grain to the ration for fattening broilers. Influence on feed consumption, body weight gain, feed conversion ratio of broiler were observed. In the trial with male chickens Ross 308 were fed diet with 30 % and 60 % wheat as compared with control wheat. Effect of wheat Citrus to fattened broilers was not significant, but the relevance of the performance parameters influence wheat Citrus (P <0.05) was observed on the antioxidant activity using the method of free radicals (FR).
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; brojleři; pšenice Citrus; výživa