Original title:
Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR
Authors:
Minaříková, Marcela Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ve své bakalářské práci s názvem "Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR" se zabývám původem tohoto plemene a jeho plemennými znaky. V další části práce se věnuji mléčné užitkovosti bílé krátkosrsté kozy a faktorům, které ji ovlivňují. Mezi hlavní vlivy, které působí na mléčnou užitkovost, patří plemeno, tělesné rozměry a hmotnost jedince, věk, velikost a tvar vemene, laktace, termín porodů, četnost vrhu, výživa a teplota prostředí. Ve své práci se také zmiňuji o populaci koz v České republice a v rámci této kapitoly popisuji farmy, které se zabývají chovem bílých krátkosrstých koz a zpracováním mléčných produktů. Dále se zabývám chemickým složením mléka a popisem jeho jednotlivých složek, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitaminy a sušina. Další část mé bakalářské práce je zaměřena na metodiku pro hodnocení dojivosti a kvality mléka, jejíž součástí je i popis laboratorních analýz pro stanovení obsahu sušiny, tuku, laktózy, minerálních látek, bílkovin a somatických buněk v mléce.In my bachelor thesis, entitled "Usage of breed white short-haired goat in Czech Republic", which is figure on origin of this breed and it's breed characteristic. In next part I will write about milk production of white short-haired goat and about factors, which influence this production. The main influences, which affect milk production, include breed, physical size, weight of the individual, age, the size and shape of the udder, lactation, date of birth, frequency of litter, nutrition and environmental temperature. In my thesis I also mention about population of goats in Czech republic and in this charter I describe which farms deal with breeding of short-haired goats and manufacturing milk products. Further in my thesis I look into chemical compounds of milk and description of its individual parts like proteins, carbohydrates, fats, minerals, vitamins and dry matter. Next part of my thesis is concentrated on methods of rating sof lactation and quality of milk which part is also a description of laboratory analysis for designation in compounds like dry matter, fats, lactose, minerals, proteins and somatic cells in milk.
Keywords:
kozí mléko; mléčná užitkovost; plemenné znaky; složky mléka