Original title:
Výskyt kvasinek v silážích a jejich význam
Authors:
Vaculíková, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo posouzení vlivu kvasinek v silážích a ověřit fakt, zda aditiva vždy zaručí inhibici nežádoucích mikroorganismů. V literárním přehledu byla věnována pozornost metabolismu kvasinek, jejich významu v silážích a možnostem omezení. V této souvislosti byly provedeny modelové pokusy s luskoobilní směskou a kukuřičnou siláží. Byl posouzen vliv aditiv na výslednou kvalitu siláží a jejich vliv na obsah mikroorganismů s následným vyhodnocením fermentačního procesu. Dle stanovených měření lze konstatovat, že použitá aditiva měla pouze částečně vliv na omezení aktivity kvasinek a na aerobní stabilitu. Chemický konzervant na bázi organických kyselin příznivě zpomalil nástup druhotné fermentace u luskoobilní směsky, a to i přesto, že nedošlo u této varianty k potlačení počtu kvasinek. U kukuřičné siláže byla potvrzena negativní korelace počtu kvasinek na obsah sušiny (r= 0,6219). U siláže s chemickým konzervantem (2,402 +- 0,775 log CFU/g) byl prokázán (P<0,05) pozitivní vliv na omezení kvasinek oproti kontrolní siláži. Bylo potvrzeno, že jen na základě měření hodnoty pH nelze usuzovat míru kontaminace kvasinkami. Byl potvrzen fakt, že ani ten nejlepší konzervační přípravek nezaručí kvalitní a stabilní siláž, při nedodržení technologických zásad silážování.The aim of the study was to assess the effect of yeast in silage and verify the fact that the additives will ensure inhibition of undesirable microorganisms. The literature review focused on the metabolism of yeast, their importance in silages limitations and possibilities. Model experiments were performed with peas with barley silage and with corn silage. The influence of additives on the final quality of the silage and their influence on the content of microorganisms, together with the quality of the fermentation process, was assessed. According to the provided measurements it can be argued that the use of additives was only partly due to the limitations of yeast and aerobic stability. Chemical preservatives based on organic acids favorably slowed the onset of secondary fermentation in peas with barley silage, even though there was no suppression of the number of yeast on this option. The negative correlation of yeast dry matter content was confirmed for the corn silage (r= 0.6219). In the silage with a chemical preservative (2,402 +- 0,775 log CFU/g) positive effect (P<0,05) on the limitation of yeast compared was detected to the control silage. Based on measurements of pH the degree of contamination of yeast cannot be evaluated. It was confirmed that even the best additive cannot guarantee quality and stable silage, if the principles of silage are not adhered to.
Keywords:
aditiva; aerobní stabilita; fermentace; kvasinky; metabolismus; siláž; silážování