Original title:
Vliv vybraných preparátů při technologii výroby bílého vína na jeho výslednou kvalitu
Authors:
Žiška, Zbyněk Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce skládající se z teoretické a praktické části, se zabývá vlivem kvasinkových preparátů na výslednou kvalitu vína. Literární část práce pojednává o kvasinkách, jejich stanovištích, vinařsky důležitých druzích, způsobech kvašení a o faktorech ovlivňujících fermentaci. Následně navazuje část zabývající se biochemií kvašení, látkovým složením vína a aromatickými látkami. Poslední část popisuje enzymatické preparáty sloužící pro hydrolýzu pektinů a glykosidických vazeb. V experimentální části práce pojednává o výrobě vína odrůdy Chardonnay. Následuje popis použitých analytických metod a vyhodnocení výsledků v podobě diskuze.This paper assesses the influence of yeast agent on the final quality of wine. It consists of two main sections -- theoretical and practical. The Theoretical section explains where yeast is located, describes strains mportant for wine production, fermentation methods and factors that influence the process of fermentation. Next section is dedicated to the biochemistry of fermentation, constitution of wine and to aromatic substances. The last part describes enzymatic agents used for hydrolisis of pectins and glycosidic binding. The experimental part of the thesis describes production of Chardonnay. There is a description of analytical methods used and evalution of results in the form of a discussion in the concluding section.
Keywords:
Chardonnay; enzymy; fermentace; HPLC; kvasinky; Saccharomyces; spontánní; řízená