Název:
Vliv médií na konzumaci mléka a mléčných výrobků
Autoři:
Klosová, Radka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Vliv médií na konzumací mléka a mléčných výrobku se zabývá mýty o mléce a mléčných výrobcích, které se šíří mezi lidmi. Na začátku této práce je popsán vliv mléka a jeho základních složek (bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky a vitaminy) na výživu člověka. Dále je zde uvedeno konzumní mléko, máslo, fermentované mléčné výrobky, sýry, tavené sýry, syrovátka, kojenecká a dětská výživa z hlediska vlivu na lidský organismus. Nejdůležitější části této práce je 30 nejrozšířenějších mýtů o mléce a mléčných výrobcích a jejich pravdivé vysvětlení pomocí odborných informací. Tyto mýty byly zpracovány do dotazníků a rozdány mezi širokou veřejnost. Hlavním cílem bylo zjistit, která média (televize, internet, noviny, časopisy, rádio a jiné) nejvíce šíří tyto mýty a zda jim lidé věří. Výsledky tohoto průzkumu jsou zaznamenány pomocí tabulek a grafů, které jsou uvedeny v praktické části této práce.This diploma thesis called "The influence of media on the consumption of milk and milk products" deals with the myths of milk and milk products that are spread among the people. The influence of milk and its basic components (proteins, fats, carbohydrates, minerals and vitamins) on the human nutrition is described at the beginning of this thesis. Then this work considers the impact of milk, butter, fermented milk products, cheese, cream cheese, whey and baby food on human body. The most important part of this work considers the 30 most common myths of milk and milk products and their real explanation by relevant scientific information. These myths were described in the questionnaire and distributed among the general public. The main aim of this work was to determine which media (television, internet, newspapers, magazines, radio and others) spread the most these myths and if people believe in them or not. The results of this research are listed in tables and graphs in the practical part of this work.
Klíčová slova:
mléko; mléčné výrobky; média; mýty