Original title:
Rod Enterococcus: potravinářské a zdravotní aspekty
Authors:
Maňáková, Simona Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ve své bakalářské práci jsem se zabývala využitím rodu Enterococcus v potravinách a zdravotními riziky spojené s těmito bakteriemi. Charakterizovala jsem typické znaky těchto mikroorganismů, jak a čím se liší od ostatních mikrobů. Poukázala jsem na kontrast, ke kterému dochází mezi jejich výskytem v lidském a zvířecím organismu a na jejich použití v potravinářství. Některé druhy těchto bakterií jsou schopny vytvářet biogenní aminy při technologických procesech a ohrožují tak zdraví konzumenta. Vzhledem k jejich podmíněné patogenitě jsem se více zaměřila na jejich působení na lidský organismus. Zvláště na nozokomiální nemocniční infekce u déle hospitalizovaných pacientů se sníženou imunitou, kde dochází k vysoké aktivitě těchto mikroorganismů.In my thesis I dealt with the use of the genus Enterococcus in foods and health risks associated with these bacteria. I characterized the typical signs of these organisms, how and what is different from the other microbes. I pointed out the contrast that occurs between their occurrence in human and animal organisms and their use in the food industry. Some species of these bacteria are able to produce biogenic amines in technological processes and they are able to threaten the health of the consumer. Because of their conditional pathogenicity I'm more focused on their effects on the human organism. Particularly nosocomial infections in hospital with longer hospitalized immunocompromised patients, where is high activity of these microorganisms.
Keywords:
biogenní aminy; nemocniční infekce; probiotika; rod Enterococcus