Original title:
Aditiva v masných výrobcích, jejich vliv na lidské zdraví a kvalitu masných výrobků
Authors:
Severová, Pavlína Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou aditivních látek, které se přidávají při výrobě téměř všech potravin. Zaměřuje se na nejčastěji používané potravinářské přídatné látky při výrobě masných výrobků. V první části této práce je uvedena spotřeba masa za rok 2013 a také jeho výroba. V další části je pak pozornost věnována samotným přídatným látkám, které se nejčastěji používají v masné technologii. Je zde uveden přehled nejčastěji používaných přídatných látek, jejich charakteristika, použití a zdravotní dopad na lidský organismus. Také uvádím všeobecné informace o aditivních látkách, jejich označování, schvalování a kontrolu používání. Práce obsahuje přehled současné české a evropské legislativy týkající se používání přídatných látek při výrobě potravin. Další kapitola pak uvádí nejčastější onemocnění spojována s aditivními látkami a v poslední části jsou shrnuty pozitivní důvody používání aditiv zejména z technologického hlediska.The bachelor thesis examines the role of additives in the production of almost all kinds of food. The study focuses on the most commonly used food additives in the production of meat products. The first part of the study shows the consumption of meat in 2013 and meat production. The next part offers a descriptive account of additives that are used in meat technology. It contains an overview of the most commonly used additives, their characteristics, usages and health effects on the human body. There are also some general pieces of information about additives, their labelling, approval process and control of its use. The thesis includes an overview of the current Czech and European legislation concerning the use of additives in food production. The next chapter illustrates consequences of using food additives, the most common diseases associated with additive substances. On the other hand, the last part summarizes positive reasons for using additives, especially from a technological point of view.
Keywords:
masné výrobky; maso; potravinářské přídatné látky