Original title:
Ověření možnosti použití netradičních chovatelských postupů v chovu kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Authors:
Kukačka, Vladimír Document type: Doctoral theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byla uskutečněna série čtyř experimentů zaměřených na sledování dynamiky změn spektra mastných kyselin kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a možnosti jeho cílených změn, za účelem dosažení lepší dietetické hodnoty kapřího masa pro člověka. Změn spektra mastných kyselin kaprů mělo být dosaženo krátkodobým předkládáním krmiva s přídavkem lněného a rybího oleje a následným sádkováním v prostředí se snižující se teplotou. Předkládání krmiva obsahujícího 6 % lněného oleje zlepšilo z dietetického hlediska spektrum FA svaloviny kaprů v porovnání s kapry chovanými standardní technologií s přikrmováním obilovinami. Spektrum FA svaloviny ryb dosažené vlivem tohoto krmiva na počátku září přetrvalo bez významných změn do počátku ledna následujícího roku. Využití rybího oleje je limitováno jeho kvalitativním složením. Přídavkem oleje s vysokým obsahem EPA a DHA do krmiva lze efektivně zvýšit obsah těchto FA v svalovině kaprů.A series of four experiments has been made with the aim of monitoring the dynamic of change in the spectrum of fatty acids of common carp (Cyprinus carpio L.). In addition, the experiments also focused on the possibility of targeting changes in order to achieve a better dietary value of carp meat for human consumption. The changes in fatty acid spectrum of carp have been achieved by feeding of linseed and fish oil additions in a short interval, and by relaying fish with progressively decreasing temperature of water environment. From dietary point of view, the submission of feed containing 6 % linseed oil improved the FA spectrum of carp muscle when compared to the standard carp farming technology of cereal feed. The FA muscle fish spectrum, obtained due to the feed starting in early September 2008, endured without any considerable change through early January 2009. The application of fish oil is limited to qualitative composition. Through the addition of oils rich in EPA and DHA in the feed can effectively increase the content of the FA in muscle of carp.
Keywords:
chov ryb; kapr obecný; lněný olej; mastné kyseliny; rybí maso