Název:
Současný jídelníček dítěte předškolního věku
Překlad názvu:
Current eating habits of preschool children
Autoři:
RADOMSKÁ, Věra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním cílem bakalářské práce s názvem Současný jídelníček dítěte předškolního věku je zjistit, jak je realizována zdravá výživa u předškolních dětí po dobu 14 dnů. Dalším cílem je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů týkající se dodržování zásad zdravé výživy u předškolních dětí. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou předškolního věku, ve které se popisuje fyziologický a psychosociální vývoj dítěte. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy a na dovolené postupy technologie příprav pokrmů. Je zde také zdůrazněn velký vliv rodiny a mateřské školy na výživu dítěte. Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 14 dnů u 20 předškolních dětí z okolí města České Budějovice. Jednotlivé záznamy stravy jsem shromažďovala od února do března 2014. Informace byly poskytnuty od rodičů jejich dětí. Výpočty hodnot příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny byly zpracovány programem "Nutriservis Profesional". K hodnocení základních složek výživy, energie a vlákniny byly použity záznamové listy, do kterých v průběhu 14 dní byl prováděn záznam stravy, nápojů a pohybové aktivity. Za dva týdny po rozdání záznamových archů všem účastníkům výzkumného souboru jsem si vyplněné záznamy vyzvedla zpět. U každého respondenta jsem si ze získaných údajů o jeho tělesné hmotnosti vypočítala doporučené denní množství bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu "Nutriservis Profesional". Zjištěné hodnoty příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny jsem porovnávala s doporučenými denními hodnotami. Zpracovaná data jsou interpretována formou tabulek a prostého textu.The main aim of the thesis Current diet of preschool child is to find out how to realize healthy diet for 14 days. The next aim is to find out the knowledge of parents how to follow the rules. Theoretical part is focused on explanation of preschool age (physiological and psychosocial child growth). Next focus is detail analysis of health diet and acknowledge food preparation: The influence of family and kindergarten is emphasized a lot in child diet. Quantitative research method is used in processing of research part, which was realised by recording each food in 14 days at 20 preschool aged children in České Budějovice district. I collected these records from February till March 2014. Information was provided from children´s parents. Sum calculation of energy, proteins, fats and sugars income was processed by "Nutriservis Profesional" programme. 14 days records of food drinks and physical activity were used to evaluate nutrition parts. I calculated daily nutrition income from provided data of weight of each respondent. I processed provided data in "Nutriservis Profesional". I compared collected amounts of energy, proteins, fats and sugars with recommended daily income. Processed data are interpreted in form of charts and plain text. The conclusion is that all children have abundant income of energy, proteins, fats and sugars compared to recommended daily income. There is lack of energetic income and fibres income at some children. Regular physical activity is common sign of all recorded children. All children eat regularly (5 6 meals a day) and drink habit. Most of recorded children eat both at home and in kindergarten. I noticed little income of Cannes and inappropriate drinks among main courses. None of the children were under or over weight according to recorded data. The research shows that there is no deficiency in children´s health diet. Consumption of food and drinks was strictly followed.
Klíčová slova:
Nutriservis; Pohybová aktivita; Stravovací návyky; Zdravá výživa; Zdravý životní styl; Eating habits; Healthy diet; Healthy lifestyl; Nutriservis; Physical activity Citace: RADOMSKÁ, Věra. Současný jídelníček dítěte předškolního věku. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/38485