Original title:
Vliv ročníku, odrůdy a velikosti sadby na výnos a kvalitu hlíz konzumních brambor
Translated title:
Effect of year, cultivar and size of seed potatoes on yield and quality of table potato tubers
Authors:
CHUCHEL, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci byl sledován vliv ročníku, odrůdy a velikosti sadby na výnos a kvalitu hlíz konzumních brambor. Ve dvouletém pozorování (2011 a 2012) byly použity 4 odrůdy (Velox, Marabel, Adéla a Laura). Velikost sadbových hlíz byla u všech odrůd rozdělena do třech velikostních variant: A < 35 mm, B 35 - 60 mm a C > 60 mm. V obou letech pozorování byly sledovány parametry celkový a tržní výnos, průměrný počet stonků na trs, počet hlíz na trs, počet hlíz na stonek, průměrná hmotnost hlízy, frakční složení hlíz a obsah sušiny a škrobu v hlízách. Ročník se nejvíce podílel na celkové variabilitě u celkového a tržního výnosu a to 51,2 % resp. 54,4 %. Velikost sadby vyjádřila nejvyšší podíl u počtu stonků na trs a to 94,7 %. Deklarované varné typy si všechny použité odrůdy udržely. Stolní hodnota byla významným způsobem ovlivněna pouze odrůdou.In this thesis, the effects of year, variety and size of seed tubers on yield and quality of potato tubers were evaluated. In the two years (2011 and 2012), four potato varieties (Velox, Marabel, Adéla and Laura) were used. Size of seed tubers for all varieties was split into three size fractions: A < 35 mm, B 35-60 mm and C > 60 mm. In both years of observation were monitored following parameters: total and marketable yield, average number of stems per plant, number of tubers per plant, number of tubers per stem, the average weight of tuber, proportion of tuber size in harvested tubers, content of dry matter and starch in tubers fresh matter. Year contributed most to the total variability in total and market tuber yield (51.2%. And 54.4%, respectively). Size of seed tubers showed the highest proportion in the total variability of number of stems per plant (94.7%). Declared cooking type in all evaluated varieties was kept. Table value was significantly affected only by variety.
Keywords:
potato; seed tuber size; table value; variety; yield parameters; brambory; odrůda; stolní hodnota; velikost sadbových hlíz Citation: CHUCHEL, Jan. Vliv ročníku, odrůdy a velikosti sadby na výnos a kvalitu hlíz konzumních brambor. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33315