Original title:
Vliv vybraných faktorů na kvalitativní ukazatele hovězího masa a zpracování výsledků ve formě webové aplikace
Translated title:
Influence of selected factors on the qualitative indicators of beef meat and creation results in the form of a web application
Authors:
HOLBOJ, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Práce je zaměřena na zjištění vlivu oblasti na obsah vybraných mastných kyselin v mase skotu plemene české strakaté chovaných ve vytypovaných oblastech s nadmořskou výškou nad 500 metrů nad mořem. Vzorky byly pro danou analýzu odebrány bezprostředně po porážce z hovězího roštěnce (muscullus longissimus lumborum et thoracis). Významné rozdíly v obsahu mastných kyselin mezi jednotlivým pohlavím ani mezi farmami nebyly zaznamenány. Modifikaci krmných dávek můžeme považovat za významnější nástroj ovlivňující příjem nutričně významných mastných kyselin.Beef is biologically very valuable. It has a high content of essential amino acids, iron and vitamin B2. The purpose of the study is to find out the influence of the region on the content of selected fatty acids in meat of Czech spotted cattle breed bred in the identified areas with altitudes above 500 meters above the sea level. The samples for the respective analysis were collected immediately after slaughter from the roast beef (muscullus longissimus lumborum et thoracis). No significant differences in fatty acid content between the sexes or between the farms were found. Modification of feed rations can be considered as a major instrument affecting the intake of nutritionally important fatty acids.
Keywords:
beef; fatty acids; meat; hovězí maso; maso; mastné kyseliny. Citation: HOLBOJ, Martin. Vliv vybraných faktorů na kvalitativní ukazatele hovězího masa a zpracování výsledků ve formě webové aplikace. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33034