Original title:
Stanovení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech
Translated title:
Determination of probiotic bacteria in selected fermented milk products
Authors:
KORANDOVÁ, Květa Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo sledovat zastoupení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech. Pro stanovení kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus a rod Bifidobacterium byly vybrány z tržní sítě 3 vzorky bílých jogurtů, u kterých výrobce deklaroval přítomnost bifidobakterií. Literární rešerše vysvětluje problematiku probiotických mikroorganismů a pojednává o procesu fermentace, fermentovaných mléčných výrobcích, a především o fermentovaném mléčném výrobku jogurtu. V experimentální části je tato práce zaměřena na vyhodnocení mikrobiologických analýz a kyselosti vybraných jogurtů v závislosti na vzorcích a doby skladování. Zjištěné výsledky ukázaly, že počet živých bakterií kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus splňovaly legislativní požadavky, zatímco počet bakterií rodu Bifidobacterium mohl být ovlivněn různými faktory, které zapříčinily, že dle výsledků v této práci, u některých vzorků nebyl dostatečný počet těchto bakterií.The aim of the thesis was to monitor presence of probiotic microorganisms in representative fermented dairy products. Three samples of white yoghurt available in the market, in which the manufacturer declared presence of bifidobacteria, were chosen for determination of strains of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus and the genus of Bifidobacterium. Bibliographic research deals with explanation of the wider context of probiotic microorganisms and the process of fermentation, fermented dairy products and in particular of yoghurt as one type of fermented dairy products. In the experimental part, the thesis focusses on evaluation of microbiological analyses and pH of selected yoghurts in relation to the samples and storage time. The results show that the number of live bacteria of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus salivarius ssp. thermophilus strains complied with the statutory requirements, while the number of bacteria of Bifidobacterium genus could have been affected by various factors which caused that according to the results of the work, certain samples lacked the sufficient numbers of these bacteria.
Keywords:
acidity; bacteria viability; fermented dairy products; probiotic microorganisms; storage; yoghurt; fermentované mléčné výrobky; jogurt; kyselost; probiotické mikroorganismy; skladování; životaschopnost bakterií Citation: KORANDOVÁ, Květa. Stanovení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33097