Original title:
Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale
Translated title:
Qualitative parameters of triticale grains
Authors:
PLÁNSKÁ, Vlasta Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tritikale je kříženec žita a pšenice. Po obou rodičích získalo dobré vlastnosti. Je tolerantnější k horším pěstitelským podmínkám než pšenice a má dobrý zdravotní stav. Diplomová práce ,,Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale?? se zabývá porovnáním výnosu a vyhodnocením základních parametrů kvality zrna tritikale. Mezi vybrané parametry kvality byly zařazeny hmotnost tisíce zrn, vlhkost, objemová hmotnost a chemické složení zrna. V roce 2010 a 2011 byl na pokusném pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity založen odrůdový pokus. Bylo pěstováno a sledováno 13 odrůd tritikale. Na základě výsledků diplomové práce vyplynuly tyto závěry. Hodnoty zaznamenané u většiny odrůd naznačují možnost určitého šlechtitelského potenciálu pro oblast pekařského využití. Odrůdy vykazovaly nižší obsah lepku a nižší výsledky u Zelenyho testu. Odrůdy dosahují nízkých hodnot bílkoviných frakcí a N-látek. Pro zlepšení krmné hodnoty bych doporučovala zvýšit dávku dusíkatého hnojení. Pro mlynářské využití také tyto odrůdy vhodné příliš nejsou z důvodu nižší objemové hmotnosti. Relativně vhodné uplatnění by našly tyto odrůdy ve využití pro bioetanol, protože nižší obsah bílkovin znamená vyšší obsah škrobu. Z výsledků dále vyplývá, že tritikale je vhodnějším obilním druhem spíše k intenzivnímu pěstování.Triticale is a hybrid of rye and wheat. After both parents got good features. It is tolerant to worse conditions than wheat cultivation and has good health. Master thesis , Qualitative properties of grain triticale '' presents a comparison of the yield and quality evaluation of basic parameters of grain triticale. Among the selected quality parameters were included in the weight of a thousand grains, moisture , density and chemical composition of the grains. In 2010 and 2011 he was at the experimental plot Faculty of Agriculture, University of South Bohemia based varietal tests . Was grown and monitored 13 varieties of triticale. Based on the results of the thesis yielded the following conclusions. The values recorded for most varieties suggest the possibility of a potential for the breeding area of bakers use. The varieties showed lower gluten content and lower results in Zeleny test. The varieties have low values protein fraction and N-compounds. To improve the feeding value would increase the recommended dose of nitrogen fertilization. For the milling using these varieties are not suitable because of lower bulk density. Relatively good application would find these varieties in the use of bioethanol as a lower protein content means higher starch content. The results showed that triticale is more appropraite Grain other more intensive cultivation.
Keywords:
quality; triticale; use of; kvalita; tritikale; využití Citation: PLÁNSKÁ, Vlasta. Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/28445