Original title:
Optimalizace tvorby jídelních lístků pro školní stravování
Translated title:
Menu optimization for school cafeteria
Authors:
Vlačihová, Martina ; Princ, Peter (advisor) ; Chrobok, Viktor (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá aplikací matematického programování v praxi. Předmětem této bakalářské práce je aplikace úlohy lineárního programování, nutričního problému, do prostředí školního stravování. Hlavním tématem je optimalizace sestavování jídelních lístků na základě zadaných omezení. Jedná se o sestavení čtyř jídelních lístků. Každý se skládá z dvaceti pokrmů, které jsou vybírány z definovaných množin. Omezení, která jsou v práci definována, primárně vycházejí z vyhlášek Ministerstva zdravotnictví České republiky. Model je charakterizován dle principů lineárního programování a vyřešen v modelovacím systému LINGO. Závěry této práce je možné implementovat do reálného sytému.This bachelor thesis deals with the application of mathematical programming in real data application. Specifically, it is nutritional problem that is defined in the environment of school cafeteria. The main topic is a compilation of the school menus. There are four menus that consist of twenty meals. There are many limitations which have to be observed. These limitations are based on the requirements of the Ministry of Health of the Czech Republic. The model is described with the linear programming and is solved by the program LINGO.
Keywords:
LINGO; mathematical programming; nutritional problem; school cafeteria; LINGO; matematické programování; nutriční problém; školní stravování
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/37061