Original title:
Možnosti stravování v základních školách jako faktor ovlivňující zdraví dětí a mladistvých.
Translated title:
Food varieties in primary schools as a factor influencing the health of children and adolescents.
Authors:
ZAJÍC, Ondřej Document type: Master’s theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce pojednává o problematice stravování a rizicích s ním spojené, mezi které v této práci patří především nadváha a obezita. Zaměřuje se na dospělou populaci a především na populaci dětí a mladistvých. Teoretická část se zabývá důležitostí stravování, základními živinami, výživou dětí školního období, stravováním na základních školách. Velká část je věnována nadváze a obezitě, jako velkému, stále se zhoršujícímu civilizačnímu problému. Byly stanoveny dva cíle: 1. Zmapovat možnosti stravování u žáků dvou vybraných základních škol v Českých Budějovicích, 2. Zmapovat výskyt obézních žáků a žáků trpících nadváhou u žáků vybraných základních škol v Českých Budějovicích. Pro vypracování praktické části byla použita kvantitativní metoda, kdy pro sběr dat byly použity dva dotazníky. Jeden byl anonymní, směřovaný pro žáky. Druhý dotazník adresovaný školám, který monitoroval možnosti nabídky stravování na základních školách. Výzkum probíhal v měsíci březnu roku 2013 a data byla zpracována graficky a ve formě tabulky v programu MS Excel. Data pro vyhodnocení hypotéz byla statisticky zpracována. Byly stanoveny dvě hypotézy: H1: V devátých třídách bude statisticky vyšší rozdíl žáků trpících nadváhou a obezitou než v šestých třídách ve vybraných základních školách, H2: Prostředí vybraných základních škol přispívá ke vzniku nadváhy a obezity u svých žáků. Z výsledků je patrné, že mezi výskytem nadváhy a obezity u žáků šestých a devátých tříd není statisticky významný rozdíl. Dále lze z výsledků vyčíst, že školní prostředí nepřispívá k výskytu nadváhy a obezity u vybraných základních škol. Tato práce může být použita jako doplňující studijní materiál k podobné problematice a také jako pomůcka pro nastavení preventivních opatření na vybraných základních školách zabraňující nárůstu nadváhy a obezity u svých žáků.This thesis deals about problems of eating and risks associated with it, which in this work are mainly overweight and obesity. It is focused on the adult population, especially the population of children and adolescents. The theoretical part deals with the importance of eating, essential nutrients, nutrition of school-year childre, catering to primary schools. A large part is devoted to overweight and obesity, as a large, ever-worsening problem of civilization. Two objectives have been determined: 1. To map food varieties at the students of two selected primary schools in České Budějovice, 2. To map the occurrence of obese children and children of overweight at selected primary schools in České Budějovice. For the development of practical quantitative method was used when the data collection were used two questionnaires. One questionnaire was anonymous routing for pupils. The second questionnaire addressed to schools, which monitored the menu options catering to primary schools. The research was conducted in March 2013 and the data was processed graphically and in tabular form in MS Excel. Data for the evaluation of hypotheses were statistically processed. Two hypotheses have been set. H1: In the ninth classes will be statistically higher difference of students overweight and obese than in sixth grade in selected schools. H2: The environment of selected primary schools contributes to overweight and obesity among their students. The results show that the prevalence of overweight and obesity among pupils sixth and ninth grades is not statistically significant difference. Furthermore, the results can be seen that the school environment is not conducive to the occurrence of overweight and obesity in selected primary schools. This work can be used as supplementary study material for similar problems and also as a tool for setting preventive measures in selected primary schools to prevent the rise in overweight and obesity among their students.
Keywords:
catering; lifestyle; nutrition; obesity; overweight; prevention; nadváha; obezita; prevence; stravování; výživa; životní styl Citation: ZAJÍC, Ondřej. Možnosti stravování v základních školách jako faktor ovlivňující zdraví dětí a mladistvých.. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/34279