Název:
Pracovní činnosti jako součást terapeuticko-formativních aktivit v dětských domovech
Překlad názvu:
Work activity as part of therapeutic - formative activities in children's home
Autoři:
LOMOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na problematiku přípravy dětí umístěných v dětských domovech na reálný život mimo zařízení. Jednou z možností, jak dosáhnout zlepšení současného stavu je využití terapeuticko ? formativních přístupů v běžné pedagogické praxi vychovatelů. Jako vhodnou se jeví zejména činnostní a pracovní terapie. Cílem bakalářské práce je proto příprava, realizace a evaluace edukačního projektu využívajícího pracovní činnosti k rozvoji kompetencí, neboli dovedností, schopností, znalostí a postojů potřebných k samostatnému životu dětí z dětských domovů. Text práce je rozdělen do čtyř částí. První kapitola je zaměřena na dětské domovy jakožto školská zařízení pro výkon ústavní výchovy, tedy zejména na jejich legislativní zakotvení, funkci, charakteristiku cílové skupiny a současné trendy v této oblasti. Ve druhé části jsou vymezeny a představeny terapeuticko ? formativní přístupy, které jsou součástí pedagogické praxe u nás nebo v zahraničí. Patří mezi ně mimo jiné terapie hrou, činnostní a pracovní terapie, terapie s účastí zvířat, expresivní terapie či psychomotorické terapie. Třetí část je věnována významu práce a pracovních činností v životě člověka. Práce je zde pojata jako jedna ze základních lidských aktivit, která směřuje nejen k hmotnému zabezpečení, ale také k uspokojení psychických potřeb a pozitivní změně sociální role jedince. Čtvrtá kapitola obsahuje zpracovaný a v praxi ověřený edukační projekt, který vychází z výstupů předchozí analýzy informačních zdrojů a v souladu s nimi je zaměřený na rozvoj kompetencí k samostatnému životu, v tomto případě konkrétně na přípravu stravy. V metodické části projektu jsou specifikovány cíle, stanoveny metody, formulovány hlavní zásady realizace a vymezen systém hodnocení. Následuje popis struktury projektu, záznam z jeho realizace a závěrečná evaluace. Projekt je vytvořen na základě studia odborných zdrojů, přičemž jsou zohledněny potřeby a specifika cílové skupiny. Je určen pro 8 dětí z dětských domovů ve věku od 12 do 18 let. Z jeho názvu ?Gurmánský výlet do Itálie? je patrné, že obsahem je příprava jídel italské kuchyně, která je v současné době velmi populární. Hlavními obecnými cíli projektu je podpořit přípravu dětí na samostatný život po ukončení ústavní výchovy a rozvoj pozitivního vztahu k běžným pracovním činnostem. Konkrétní cíle jsou nácvik základních kuchařských dovedností, příprava několika jednoduchých jídel, získání znalostí o surovinách potřebných k přípravě jídel, propojení zeměpisných údajů o Itálii a reálií získaných v průběhu školní výuky s konkrétními informacemi spojenými s regionální gastronomií a motivace k dalšímu osobnímu rozvoji kuchařských dovedností. Hodnocení projektu je třístupňové a zahrnuje sebehodnocení realizátora, hodnocení projektu ze strany účastníků a hodnocení získaných kompetencí účastníků realizátorem s využitím hry a rozhovoru. Projekt byl realizován ve spolupráci s Dětským domovem v Boršově nad Vltavou v únoru až květnu 2013. Na základě provedeného hodnocení lze konstatovat, že plánovaných cílů bylo dosaženo a projekt se osvědčil. Vytvořený edukační projekt může být bez dalších úprav realizován s jinou skupinou dětí, tedy v jiném dětském domově, případně po tematické úpravě opětovně se stejnou skupinou dětí, což by mohlo mít pozitivní efekt v upevnění získaných znalostí a dovedností a dalším zlepšení vztahu k přípravě stravy v běžném životě.This bachelor thesis focuses on the issue of preparing children in children's homes for real-life once they leave institutional care. One of the ways of improving the current state of affairs is to use therapeutic-formative methods in everyday pedagogical activities of educators, particularly suitable seem to be therapies based on work or activities. Consequently, the aim of this bachelor thesis is to prepare, implement and evaluate an educational project that uses these working activities to boost competences (skills, proficiency, knowledge and attitudes that children from institutional orphan care need to lead an independent life). The body of this work consists of four parts. The first chapter studies institutional orphan care as educational institutions for institutional education, primarily the way they are rooted in law, their function, target group characteristics and current trends in this field of studies. The second part specifies and introduces therapeutic-formative approaches that constitute a part of pedagogical praxis in Czech Republic and other countries, including therapies based on games, activities or work, animal-assisted therapies, expressive arts therapies or psychomotorical therapies. The third part analyses the importance of work and working activities in the life of man. In this thesis, work is considered to be one of the most basic human activities; its aim is to achieve not only material provision, but also to satisfy physical needs and to initiate a positive change in the social role of individual. The fourth chapter contains well-proven educational project that is based on the results of before-mentioned informational resources analysis and, in concordance with these results, focuses on a development of real-life competencies (which are, in this particular case, represented by food preparation skills). The methodical part of this project defines goals and approaches, formulates primary principles of implementation and specifies evaluation criteria. Subsequently, it describes the structure of the project itself and contains implementation records and final evaluation. This project was based on an analysis of professional resources and takes into account the needs and characteristics of its target audience ? 8 children from orphan care institutions aged 12 to 18 years. Its name (?Gourmet tour of Italy?) clearly reveals that it is all about preparing dishes from Italian cuisine, which today enjoys a lot of popularity. The broader primary goals of this project are to bolster children?s training for independent life after they leave institutional care and to initiate a more positive approach towards everyday work-related activities. Specific goals of this project are to train basic cooking skills, prepare several simple dishes, acquire information about ingredients needed to prepare given meals, connect data about geography and real life in Italy gained during education with particular information connected to local gastronomy and a motivation to further develop personal cooking skills. Evaluation of the project has three tiers: self-evaluation of project leader, evaluation of the project from participants and evaluation of competencies gained by participants from project leader using games and interview techniques. The project was implemented in cooperation with Dětský domov in Boršov nad Vltavou from February to May 2013. On the basis of given evaluation we can safely state that the planned goals were achieved and the project turned out to be a success. This educational project can be, without further modifications, implemented for another group of children (in another orphan care institution). Another possibility is to modify the project topic and implement it with the same group of children, which could have a positive influence on boosting the acquired knowledge and skills and achieving a further improvement of their attitude towards food preparation in real life.
Klíčová slova:
Dětské domovy; Pracovní činnosti; Terapeuticko ? formativní aktivity; Children's Homes; Therapeutic - formative activities; Work activities Citace: LOMOVÁ, Michaela. Pracovní činnosti jako součást terapeuticko-formativních aktivit v dětských domovech. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/33903