Original title:
KOFEIN A JEHO VÝZNAM V DIETNÍM REŽIMU ADOLESCENTŮ
Translated title:
Caffeine and its importance in the dietary intake
Authors:
ANDRÝSKOVÁ, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce uvádí výsledky studie zabývající se významem kofeinu v dietním režimu adolescentů. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou kofeinu, popisuje žádoucí i nežádoucí účinky kofeinu na lidský organismus a uvádí jeho nejznámější zdroje. Dále je v teoretické části charakterizováno období adolescence, je představena vhodná výživa, pitný režim a pohyb v životě adolescentů. Praktická část práce vyhodnocuje nejpreferovanější druhy kofeinových nápojů a potravinových doplňků, četnost konzumace a jejich účel v dietním režimu adolescentů. Dále zjišťuje způsob, jakým se dostaly kofeinové potraviny adolescentům do povědomí, kde je nejčastěji získávají a konzumují. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření. Získané údaje jsou zpracovány v grafické a tabulkové podobě.Bachelor thesis presents the results of studies on the importance of caffeine in dieting of adolescents. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of caffeine, describes both desirable and undesirable effects of caffeine on the human body and presents his best-known sources. The theoretical part describes the characteristics of adolescence, there is introduced appropriate nutrition, fluid intake and the movement in the life of adolescents. Practical part of thesis evaluates the most preferred types of caffeine beverages and dietary supplements, frequency of consumption and their purpose in dieting of adolescents. It also investigates how the caffeine food is got adolescents in awareness, where is most often acquired and consumed. The analysis is based on quantitative research, which was conducted by using anonymous questionnaires. The obtained data are processed in graphical and tabular form.
Keywords:
adolescence; caffeine; coffee; nutrition; products containing caffeine; tea; adolescence; kofein; káva; produkty obsahující kofein; výživa; čaj Citation: ANDRÝSKOVÁ, Zuzana. KOFEIN A JEHO VÝZNAM V DIETNÍM REŽIMU ADOLESCENTŮ. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/30196