Original title:
Frekvence využití a sortiment nápojových a stravovacích automatů na základních a středních školách
Translated title:
The frequency of using and the product range of drink dispensers and food-vending machines at primary and secondary schools
Authors:
SCHWARZ, Václav Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Nárůst prevalence obezity u dětí a mladistvých v posledních několika desetiletích je alarmující. Bakalářská práce je zaměřena na jeden ze zdrojů příjmu potravy mládeže. Jedná se o stravování formou jídelních a nápojových automatů instalovaných na základních a středních školách. Teoretická část bakalářské práce poukazuje na specifika problematiky výživy dětí a mládeže, přičemž jsou popsány hlavní složky výživy, poruchy příjmu potravy a potravinové doplňky. Další bod bakalářské práce je tvořen historií, rozdělením a využitím prodejních automatů ve školách. Praktická část je věnována zjištění skutečného stavu instalace prodejních automatů ve školních zařízeních, frekvencí jejich využití a nabízeným sortimentem. Data jsou zjišťována formou elektronických dotazníků v rámci celé České republiky. Cílem bakalářské práce je porovnání školních zařízení v Jižních Čechách s instalovanými a neinstalovanými prodejními automaty. Mezi další cíle patří zjištění nejoblíbenějších produktů nabízených formou automatového prodeje ve spojení s frekvencí jejich využití. In recent decades, the growth of proportion of child and youth obezity is alarming. The focus of this study is on one of the possible sources of youth nutrients - food and drink vending machines in educational establishments of 6-15 years old's. (or schools or primary and secondary establishments. The teoretical part of this study puts emphasis on specific issues of child and youth diet. It provides description of the main atributes of the nutrition, eating disorders and dietery supplements. The study also covers the history and taxonomy of vending machines. The practical part of this study is devoted to investigation of real life scenarios regarding installations of vending machines, the frequency of use and the sortiment provided. The data is gathered in form of electronic questionaires covering the whole Czech Republic. The objective of this study is to compare educatinal establishments in the South Czechia that do or do not have installed vending machines. Secondary objective is to determine sortiment of the most popular products offered via vending mechines based on the frequency of purchase.
Keywords:
Featured products; frekquency; nutrition; vending machines; frekvence; nabízené produkty; prodejní automaty; výživ Citation: SCHWARZ, Václav. Frekvence využití a sortiment nápojových a stravovacích automatů na základních a středních školách. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/30180