Original title:
Analýza užitkových vlastností křepelek.
Translated title:
Analysis the quail performance
Authors:
RYBNÍČKOVÁ, Karolína Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit užitkové vlastnosti křepelek. Vliv na produkční a reprodukční vlastnosti má jak genetické založení, tak i vnější vlivy. Mezi ně patří výživa, teplota prostředí, vlhkost vzduchu, světlo, složení vzduchu a velikost prostoru. Snáška křepelky japonské nosného užitkového typu se pohybuje okolo 300 vajec za rok, průměrná hmotnost vejce je 10 g. Křepelčí vejce obsahuje 13,1 % bílkovin a 11,2 % tuku. Má velmi příznivý obsah aminokyselin, železa, fosforu a vitamínů A, B1 a B2. Maso křepelek má vyšší obsah myoglobinu a tmavších organických pigmentů. Obsah bílkovin v mase je 22,9 %, tuku 1,7?2,9 % a minerálních látek 1,1 %. Energetická hodnota prsní svaloviny je 24,57 MJ.kg-1, stehenní svaloviny 27,15 MJ.kg-1. Jatečná výtěžnost samiček dosahuje 64,8?65,7 %, samečků 74,8?75,9 %.The goal of the bachelor thesis was to assess the quail performance. Production and reproduction characteristics are affected by both genetic and environmental effects. Nutrition, temperature and air humidity, light, air quality and floor space are ranged into them. The laying quail performance of commercial-type Japanese quail is about 300 eggs per year, with an average egg weight of 10 g. The protein content is 13.1% and the fat content is 11.2% in one quail egg. Quail eggs have a very favourable amino acid composition and they contain iron, phosphorus and vitamins A, B1 and B2. The meat has a higher content of myoglobin and darker organic pigments. The meat protein content is 22.9%, the fat content is 1.7?2.9% and the mineral content is 1.1%. The energy value of the breast muscles is 24.57 MJ and of the thigh muscles is 27.15 MJ. The dressing percentage in males is 64.8?65.7 % and in females is 74.8?75.9%.
Keywords:
Key words: quail breeding; production characteristics; reproduction characteristics; Klíčová slova: křepelka; produkční vlastnosti; reprodukční vlastnosti Citation: RYBNÍČKOVÁ, Karolína. Analýza užitkových vlastností křepelek.. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/29124