Original title:
Hodnocení úrovně výživy skotu v daném podniku
Translated title:
The evaluation of cattle nutrition level in the agriculture enterprise
Authors:
ŠANDERA, Filip Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá hodnocením úrovně výživy skotu se zaměřením na dojnice v jednotlivých fázích laktace. K vypracování práce přispělo Zemědělské družstvo Podkleťan Křemže. V zemědělském družstvu probíhalo sledování kvality objemných krmiv, technika krmení a celkové složení krmné dávky. Hodnocení objemných krmiv se provádělo z pohledu fermentačního a následně došlo k zařazení do jednotlivých tříd. U krmné dávky bylo sledováno živinové složení a probíhalo následně posouzení k potřebě živin a energie k doporučeným hodnotám. Výživa by měla být složena z kvalitních objemných krmiv, aby nedocházelo ke zdravotním komplikacím u dojnic a krmnou dávku sestavit tak, aby co nejvíce odpovídala fyziologickým potřebám dojnic.This thesis deals with evaluating the level of cattle nutrition with a focus for dairy cows in different stages of lactation. Collective farm Podkleťan Křemže contributed on this thesis providing an opportunity to monitor the quality of roughage, feeding technique and overall ration structure. Evaluation of roughage was done from the fermentation perspective with subsequent result dividing to each class. The ration was monitored from the angle of nutrient composition with assessing of nutrient and energy needs to achieve the recommended values. The nutrition should be composed of high-quality roughage to avoid dairy cows´ potential health problems. Ration should relate to the psysiological needs of dairy cows as closest as possible.
Keywords:
a technique for feeding; dairy cow nutrition; ration; roughage; krmná dávka; objemná krmiva; technika krmení; výživa dojnic Citation: ŠANDERA, Filip. Hodnocení úrovně výživy skotu v daném podniku. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/28594