Original title:
Produkty živočišného původu a jejich uplatnitelnost na farmářských trzích
Translated title:
Food products and their marketing on farming markets
Authors:
TESAŘOVÁ, Ivana Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Výroba i prodej živočišných produktů musí splňovat předepsaná legislativní pravidla. Výrobci, prodejci i pořadatelé jsou povinni je dodržovat. Dotazníkový průzkum byl prováděn místním šetřením v době konání trhů, telefonickým dotazováním a prostřednictvím e-mailu. Šetření bylo prováděno v Jihočeském kraji. Zaměřeno bylo na výrobce masných a mléčných potravin. Bylo zjištěno, že na farmářských trzích jsou převážně nabízeny mléčné produkty z ovčího a kozího mléka. Mléko je prodáváno minimálně, z důvodu své krátké a obtížné údržnosti. Poptávka po čerstvém mase je vysoká, avšak to je farmáři na trzích nabízeno v menší míře. Převážná část chovatelů zprostředkovává prodej masa ze dvora, na základě závazných objednávek.The production and sale of animal products must meet the rules set out in the relevant legislation. The producers, sellers and organisers are obliged to observe the rules. The questionnaire survey was performed directly at the markets and also by phone and email inquiries. The survey was carried out in the South Bohemian region. It focused on the producers of meat and dairy products. The survey revealed that majority of the products offered at the markets are dairy products made of sheep and goat milk. The milk itself is sold only rarely, due to its short durability and difficult preservation. Although the demand for fresh meat is high, the farmers offer it only to a lesser extent at the market. Majority of the breeders sell meat directly at their farms, based on binding orders.
Keywords:
dairy products; Legislature; meat; Legislativa; maso; mléčné produkty Citation: TESAŘOVÁ, Ivana. Produkty živočišného původu a jejich uplatnitelnost na farmářských trzích. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/28355