Original title:
Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku
Translated title:
Evaluation of food habits at preschool-age children
Authors:
MADEJOVÁ, Nina Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce je posoudit stravovací návyky u dětí předškolního věku. Šetření bylo provedeno ve vybrané mateřské škole Palackého v Třebíč ve školním roce 2011/2012 a 2012/2013. Výzkumu se celkem zúčastnilo 42 dětí (22 chlapců a 20 dívek) ve věkové kategorii 5-6 let. Výzkum lze rozdělit do více částí. V první část bakalářské práce spočívala ve vyhodnocení nutriční kvality obědů a svačin z hlediska obsahu makronutrientů a vybraných mikronutrientů a porovnání s normou potřeby pro osoby dané věkové kategorie. V další části byly porovnány hodnoty BMI jednotlivých dětí na začátku a konci daného sledovaného období včetně přiřazení percentilu. V třetí části byly sledovány stravovací návyky dětí pomocí dotazníkového šetření. Příjem energie ze školních jídel nedosahoval 50% DDD u chlapců a u dívek nepřesáhl 55% DDD. Příjem tuků nebyl rovněž v normě a dosahoval okolo 39% DDD u chlapců a 43% DDD u dívek. Sacharidy u chlapců byly lehce podprůměrné, u dívek se dostaly na doporučenou hodnotu. Bílkoviny byly plněny nadlimitně a přesahovaly DDD přibližně o 60%. Saturace vápníkem byla nedostatečná a dosahovala jen 24,5% DDD. Obsah železa a vitaminu B2 byl v normě.Presented bachelor work set the target to review and evaluate the eating habits of children with preschool age. Research was carried out in chosen nursery school MŠ Palackého in years 2011/2012 and 2012/2013. Particularly 42 children (22 boys and 20 girls) were concerned in this survey. Age category was from 5 to 6 years. Generally the research was divided in three main parts. First part of bachelor work was based on snack and lunch evaluation from the point of view of macronutrients and micronutrients content followed by comparison with standards of particular age category. Next part of research includes the individual children Body Mass Index (BMI) evaluation taken at the beginning and at the end of the research together with the setting of percentile. Third part contains the study of eating habits outside the school based on questionnaire analysis. The result show that the energy intake from school meals did not exceed the 50% of boys recommended daily allowance and 55% of girls recommended daily allowance. Fat intake wasn?t within the norms either. Recommended daily allowance was fulfilled at 39% in case boys? case and 43% in girls? case. Carbohydrate was below the recommended average in case of boys but at the same time it reached the recommended level in girls? case. Contrarily the level of proteins was fulfilled highly above recommended norms of more than 60%. Level of calcium was also unsatisfying and it only reached the level of 24,5% of daily recommended level. Level of Iron (Fe) and Riboflavin (B2) was normative.
Keywords:
eating habits; norms of needs; Nutrition of preschool children; questionnaire research; dotazníkové šetření; norma potřeby; stravovací návyky; výživa předškolních dětí Citation: MADEJOVÁ, Nina. Hodnocení stravovacích návyků u dětí předškolního věku. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/28244