Original title:
Výživa dojnic v různých fázích mezidobí se zaměřením na pososuzení vlivu výživy na produkci a kvalitu
Translated title:
Nutrition of dairy cows in various stages meantime, focusing on assessing the impact of nutrition on milk production and quality
Authors:
HORKÝ, Jan Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem této bakalářské práce je výživa dojnic v různých fázích mezidobí se zaměřením na posouzení vlivu výživy na produkci a kvalitu mléka. V zemědělském družstvu Kojčice v obci Krasíkovice jsem sledoval parametry výživy a produkce v průběhu roku u dojnic českého strakatého skotu. V první části práce jsem se zaměřil na techniku a krmení dojnic, krmné dávky a zhodnocení vyrobených krmiv. Kukuřičná siláž, která se zkrmovala, byla zařazena do první jakostní třídy. Jetelové siláže byly zařazeny do první, druhé, ale i třetí třídy. Poradenskou činnost ohledně výživy, rozborů krmiv a sestavování krmných dávek zajišťuje Mikrop Čebín. Dále jsem se zaměřil na zdravotní stav dojnic a telat v návaznosti na výživu. Průměrná užitkovost byla 6 450 kg mléka na dojnici za rok. Sledoval jsem jednotlivé složky mléka a vyhodnotil jsem, jak se měnily v průběhu roku. Průměrný obsah bílkovin byl 3,48 % a tuku 4,12 %. V další části jsem zhodnotil ekonomické ukazatele výroby mléka. Průměrné náklady na krmný den byly 143,51 Kč. Průměrné výrobní náklady na litr mléka se pohybovaly okolo 8,51 Kč. Průměrná výkupní cena za litr mléka byla 7,64 Kč.This thesis examines the nutrition of dairy cows at various interim phases, with a focus on assessing the impact of nutrition on milk quality and production. At the Kojčice agricultural cooperative in the village of Krasíkovice, I monitored nutrition and production parameters in Czech pied dairy cows over the course of one year. In the first section of the work, I focused on the technique and feeding of the dairy cows, the feed ration, and assessment of the feed itself. The corn silage which they were fed was rated first class. The clover silage was rated as first, second and even third class. Consultation regarding nutrition, feed analyses and composition of daily feed rations was provided by Mikrop Čebín. I also examined the state of health of the dairy cows and calves in relation to nutrition. The average yield was 6,450 kg of milk per cow per year. I monitored the individual components of the milk and evaluated how these changed over the course of the year. The average protein content was 3.48%, while fat was 4.12%. In another section, I evaluated economic indicators of milk production. The average cost per feed day was 143.51 CZK. The average production cost per liter of milk ranged around 8.51 CZK. The average purchase price per liter of milk was 7.65 CZK.
Keywords:
dairy cattle nutrition; efficienc; feed ration; milk production; roughage feed; krmná dávka; objemná krmiva; užitkovost; výroba mléka; výživa dojnic Citation: HORKÝ, Jan. Výživa dojnic v různých fázích mezidobí se zaměřením na pososuzení vlivu výživy na produkci a kvalitu. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/28074