Název:
Výživa dialyzovaného pacienta
Překlad názvu:
Nutrition of dialysis patient
Autoři:
ŠIKOLOVÁ, Nela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářskou práci na téma ,,Výživa dialyzovaného pacienta" rozděluji na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se skládá z osmi kapitol. Prví kapitolu věnuji anatomii ledvin. Stručně popisuji tvar, velikost, uložení a cévní zásobení ledvin. Také zde uvádím základní a funkční jednotku ledvin nefron a s ním spojenou tvorbu primární a definitivní moči. Druhou kapitolu zaměřuji na tři hlavní funkce ledvin. První funkce je exkreční, při které jsou odstraňovány odpadní láky a látky tělu cizích. Druhá funkce je metabolická, kdy se ledviny v organismu účastní hospodaření s ionty a vodou a tím udržují homeostázu vnitřního prostředí. Třetí funkce je endokrinní, při níž ledviny vylučují renin, kalikrein, prostaglandiny, erytropoetin a podílejí se na metabolismu vitamínu D a odbourávání inzulinu. Ve třetí kapitole charakterizuji ledvinné choroby a snažím se vystihnout jejich hlavní příčiny vzniku. Konkrétně se zabývám primární a sekundární glomerulopatií, akutní, subakutní a chronickou glomerulonefritidou. Závěr této kapitoly věnuji akutním a chronickým tubulointersticiálním nefritidám a zmiňuji nejčastější dědičné choroby ledvin. Ve čtvrté kapitole popisuji renální insuficienci a selhání ledvin, které se dělí na akutní a chronické selhání ledvin. Akutní selhání ledvin je rozděleno dle základní příčiny na prerenální (funkční), renální (postižení renálního parenchymu) a postrenální (urologické). Chronické selhání ledvin je rozděleno dle KDOQI klasifikace na pět stádií. Kapitolu pátou věnuji metabolickým důsledkům onemocnění ledvin, kdy dochází k narušení exkreční, metabolické a endokrinní funkci ledvin, která ovlivňuje celý náš organismus. Zaměřuji se na poruchy acidobazické rovnováhy, vodního a elektrolytového metabolismu, kalciumfosfátového metabolismu, hormonálních funkcí, metabolismu bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a stopových prvků. V šesté kapitole vyobrazuji rozdílnost hemodialýzy, hemofiltrace, hemodiafiltrace a peritoneální dialýzy. V sedmé kapitole se zmiňuji o transplantaci ledvin, která je možná od žijícího dárce nebo z kadaverózního programu. Kapitola osmá je prioritou mé bakalářské práce. Zabývám se v ní dietními a režimovými opatřeními u nemocných, před zahájením dialyzační terapie, během dialyzační terapie a po transplantaci ledvin. Pro praktickou část jsem zvolila kvantitativní výzkum. Cílem bylo zmapovat informovanost o dietním režimu a jeho dodržování respondenty, tedy pacienty v chronickém dialyzačním programu v Nemocnici České Budějovice, a.s. Stanovila jsem výzkumnou otázku ,,Jak dialyzovaní pacienti dodržují dietní režim". Použila jsem metodu sběru dat, která byla provedena formou anonymních dotazníků. Dotazník je složen z 28 otázek, z nichž je 12 otázek uzavřených a 16 otázek otevřených. Východiskem vyhodnocení výsledku dodržování dialyzačního režimu byly otázky číslo 6 - 27. Respondent, který dietu dodržuje, by musel odpovědět z 22 otázek více jak na 12 otázek správně. Ze vzorku vyplynulo, že 25 respondentů dietní režim při dialýze nedodržuje a 15 respondentů dodržuje. Nedodržování dialyzační diety negativně ovlivňuje nejen prognózu léčby, ale především zhoršuje zdravotní stav pacienta. Pro zlepšení tohoto problému bych doporučovala konzultace s nutričním terapeutem, který by provedl podrobnou edukaci, týkající se hlavních zásad při dialyzační léčbě a pro každého pacienta by individuálně sestavil jídelníček dle jeho aktuálního zdravotního stavu.My Bachelor's thesis ,,Nutrition of dialyzed patient" is divided into two parts, the theoretical and practical one. The theoretical one consists of eight chapters. The first chapter deals with kidney anatomy. I briefly describe the shape, size, position and vascular supply to kidneys. I also mention the basic functional unit - nephron, as well as primary and final urine creation which is connected with it. The second chapter is focused on three main kidney functions. The first one is excretory which means elimination of waste and extraneous substances. The second function is metabolic when kidneys participate in managing ions and water in the body and thus they keep homeostasis of internal environment. The third function is endocrine; in the course of this function, kidneys secrete renin, kallikrein, prostaglandins, and erythropoetin and they participate in vitamin D metabolism and degradation of insulin. In the third chapter I characterize kidney diseases and I try to reveal the main causes of their formation. I specifically deal with primary and secondary glomerulopathy, acute, sub-acute and chronic glomerulonephritis. The conclusion of this chapter is devoted to acute and chronic tubulointerstitial nephritis; moreover I mention the most frequent hereditary kidney diseases. In the fourth chapter, I describe renal insufficiency and renal failure which is divided into acute and chronic. Acute renal failure is divided according to its main cause into pre-renal (functional), renal (impairment of renal parenchyma) and post-renal (urological). Chronic renal failure is divided according to KDOQI classification into five stages. The fifth chapter is devoted to metabolic effects (consequences) of renal diseases when the impairment of excretory, metabolic and endocrine renal function occurs (endocrine renal function influences all our body). I aim at acid-base disturbances, water and electrolyte metabolism, calcium-phosphate metabolism, hormonal function, metabolism of proteins, fats, carbohydrates, vitamins and trace elements. In the sixth chapter, I illustrate the diversity of hemodialysis, hemofiltration, hemodiafiltration and peritoneal dialysis. In the seventh chapter, I mention a kidney transplant, which is possible from a living donor or cadaver program. The eight chapter is the core of my Bachelor?s work. I deal with dietary and lifestyle changes in patients before a dialysis therapy, during dialysis therapy, and after a kidney transplant. For the practical part, I have chosen some methods of quantitative research. The purpose of the research part was to investigate awareness of dietary regime and how the respondents (patients in chronic dialysis programme in the Hospital in České Budějovice, a.s.) comply with it. I have stated the research question as follows ,,How do dialysed patients comply with dietary regime?". I have applied a method of data gathering which was carried out by means of an anonymous questionnaire. The questionnaire consists of 28 questions, out of which 12 questions are close and 16 are open. The starting point for the evaluation of results of following dialysis regime was questions number 6 to 27. Out of 22 questions, the respondent who follows the diet should have replied 12 and more questions correctly. The results based on a sample population have shown that 25 respondents on dialysis do not follow the dietary regime, while only 15 respondents do follow it. If the dialysis diet is not kept, not only the prognosis of treatment is negatively affected, but first of all medical condition of the patient is being aggravated. To address this problem, I recommend a consultation with a nutrition therapist who would thoroughly educate the patient, especially in terms of main principles in dialysis treatment. The therapist would also compile a diet individually for each patient based on their actual medical condition.
Klíčová slova:
dietoterapie; eliminační metody; ledviny; metabolické důsledky; onemocnění ledvin; transplantace ledvin; dietotherapy; elimination methods; kidney diseases; kidney transplantation; kidneys; metabolic consequences Citace: ŠIKOLOVÁ, Nela. Výživa dialyzovaného pacienta. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/34161