Original title:
Specifika podávání výživy pacientům v akutním a septickém stavu
Translated title:
Specifics of feed nutrition to patients in acute and septic state
Authors:
HOLOUBKOVÁ, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce popisuje specifika ve výživě pacientů v akutním a septickém stavu. Jejím záměrem je prohloubit povědomí a informovanost sester nebo zdravotnických záchranářů, kteří tyto pacienty ošetřují, o problematice malnutrice a specifických možnostech výživy. V teoretické části je popsána malnutrice - nevyvážená výživa, jako rizikový faktor, který komplikuje průběh onemocnění, prodlužuje dobu hospitalizace a zvyšuje mortalitu. Nastíněna je i spolupráce s odborníky na výživu, výživová doporučení a způsoby, jak živit pacienty v akutním stadiu onemocnění. Podrobněji je zde rozpracována enterální a parenterální výživa. Závěr teoretické části je věnován syndromu systémové zánětlivé odpovědi organismu, sepsi a multiorgánové dysfunkci jako komplikacím, jimiž je pacient v akutním stavu ohrožen, doplněný je o výživové doporučení pro pacienty v septickém stavu. Praktická část této práce obsahuje výsledky kvantitativního výzkumného šetření, které bylo založeno na získání dat pomocí anonymního dotazníku, jenž byl určen sestrám nebo zdravotnickým záchranářům anesteziologicko-resuscitačních oddělení a jednotek intenzivní péče. Na základě studia problematiky výživy pacientů v akutním a septickém stavu, specifických možností jejího podávání a vyhodnocených výsledků výzkumného šetření byl jako výstup z práce vytvořen standard ošetřovatelské péče zaměřený na asistenci při zavádění centrálního žilního katétru a následnou péči o pacienta. Bakalářskou práci je též možno použít jako studijní materiál pro výuku ošetřovatelského personálu, jenž pacienty v akutním či septickém stavu ošetřuje.This bachelor thesis describes specifics of nutrition for patients in acute and septic state. It is aimed at improvement of awareness and information of nurses that care about these patients, on the problems of malnutrition and possibilities of specific nutrition. The theoretical part describes malnutrition - imbalanced diet, as a risk factor that complicates the course of disease, extends the hospitalization time and increases mortality. There is also an outline of cooperation with nutrition specialists, diet recommendations and methods of feeding patients in acute disease stage. Enteral end parenteral feeding is analyzed here. The conclusion of the theoretical part deals with the organism inflammatory response syndrome, sepsis, multiorganic dysfunction, like complications threatening a patient in acute state. There are also diet recommendations for patients in septic state. The practical part of this thesis contains results of quantitative research based on data collection by means of an anonymous questionnaire designed for nurses or healthcare rescuers of anaesthetic-resuscitation departments and intensive care units. A nursing care standard focused on assistance in introduction of central venous catheter and consequent patient care was elaborated as the output of the work upon study of the issues of nutrition for patients in acute and septic state, specific possibilities of its administration and evaluation of the research results. The bachelor thesis may also be used as study material for education of healthcare staff caring about patients in acute or septic state.
Keywords:
enteral feeding; malnutrition; nutrition support; parenteral feeding; sepsis; enterální výživa; malnutrice; nutriční podpora; parenterální výživa; sepse Citation: HOLOUBKOVÁ, Martina. Specifika podávání výživy pacientům v akutním a septickém stavu. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33476