Original title:
Potřeby žen s gestačním diabetem mellitus
Translated title:
Neds of women with gestational diabetes mellitus
Authors:
MALÁTOVÁ, Gabriela Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřená na potřeby žen s gestačním diabetem mellitus. Výzkumné šetření proběhlo v nemocnici v Českých Budějovicích na oddělení rizikového těhotenství a v gynekologické ordinaci Dr. Výborné v Českých Budějovicích. Metoda výzkumu byla kvalitativní. Byla prováděna formou rozhovorů s ženami na oddělení rizikového těhotenství s diagnostikovaným gestačním diabetem mellitus a v gynekologické ordinaci, poté zpracována do krátkých kazuistik. V bakalářské práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaké jsou potřeby žen s gestačním diabetem mellitus. Druhým cílem bylo zjistit, jak ženy s gestačním diabetem dbají na dodržování diet. Třetím cílem bylo zjistit, jaké mají informace ženy s gestačním diabetem. Na základě těchto cílů byli stanoveny tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka se týkala potřeb těhotných žen s gestačním diabetem mellitus. Druhá výzkumná otázka se týkala vhodného stravování žen s gestačním diabetem mellitus. Třetí výzkumná otázka se týkala informovanosti žen s gestačním diabetem mellitus. Jedním z cílů bylo zjistit, jaké jsou potřeby žen s gestačním diabetem. Všechny tři ženy odpověděly, že potřeba výživy. Potřeba spánku byla u všech žen přibližně stejná, spí 8-9 hodin denně. Potřeba pohybu je pro paní Janu velmi důležitá, paní Petra se raději kvůli nepříznivému gynekologickému nálezu většímu pohybu vyhýbá a paní Ivana dává přednost rodinným procházkám v přírodě. Dalším z cílů bylo zjistit, jak paní Jana, paní Petra a paní Ivana dodržují dietní režim. Na otázku, jak změnily ženy své stravovací návyky, odpověděla paní Petra, že měla problém s omezením cukrů, ale po pár dnech si zvykla a pije většinou vodu a neslazené čaje. Paní Jana s tím problém neměla, má malé děti, kterým vařila lehká jídla a konzumovala je také. Své stravovací návyky moc upravovat nemusela, pouze vynechala některé druhy ovoce. Paní Ivana se změnou jídelníčku problém neměla, už před diagnózou gestačního diabetu jedla hodně zeleniny a drůbežího masa, sladké jen zřídka. Třetí cíl zjistit jaká je informovanost žen s gestačním diabetem, byl splněn. Na otázku jaké dostávají nejčastěji ženy informace, se všechny tři ženy shodly. V prvním případě paní Janě podávala informace lékařka na oddělení a poté porodní asistentka. Paní Petře nejprve podávala informace lékařka v gynekologické ordinaci současně s porodní asistentkou a hned poté byla předána do péče diabetologa kam chodila každý měsíc na kontroly. Paní Petře diabetolog podal informace o vhodném stravování a rozložení stravy během dne. Paní Ivana dostala první informace i praktické rady od paní doktorky v gynekologické ordinaci, poté byla předána do péče diabetologa, kde dostala kromě informací i letáky o vhodném složení potravin a vhodné skladbě jídelníčku při léčbě diabetu.The thesis is focused on the needs of women with Gestational Diabetes Mellitus. The survey was carried out in the hospital, in Ceske Budejovice, in the department of risk pregnancies and in the gynecological surgery of Dr. Výborné in Ceske Budejovice. The research method was qualitative. It was conducted in the form of interviews with women who attended the department of risk pregnancies and who have been diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus and also in the gynecological surgery.The information was then processed into short case studies. The thesis had three goals. The first objective was to determine what are the needs of women with Gestational Diabetes Mellitus. The second objective was to determine how women, who have been diagnosed with Gestational Diabetes, follow and comply with the prescribed diets. The third objective was to determine what information is known to the women who have been diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus. Based on these findings, 3 research questions have been specified. The first research question was concerned with the needs of pregnant women with Gestational Diabetes Mellitus. The second research question was concerned with the appropriate food for women with Gestational Diabetes Mellitus. The third research question was concerned with the awareness of women with Gestational Diabetes Mellitus. One of the objectives was to find out what are the needs of women with Gestational Diabetes. All three women responded that there was a great need for good nutrition. The need for sleep, was for all the women about the same, they sleep up to 8-9 hours per day. The need for movement is very important for Mrs. Jane, Mrs. Petra avoids extensive physical excercise due to an adverse gynecological finding and Mrs. Ivana prefers family walks in the nature. Another objective was to find out how Mrs. Jana, Mrs. Petra and Mrs. Ivana follow and keep to the dietary regime. Answer to the question of how they have changed their eating habits, Mrs. Petra said , that she has had a problem with limiting sugars, but after a few days she got used to it and she drinks mostly water and unsweetened tea. Mrs. Jana had no problem with it, she has small children and she cooks light meals for them and she eats with them. She didn't have to alter her eating habits too much, she only left out some types of fruits. Mrs. Ivana had no problem in changing the diet, as even before she was diagnosed with Gestational Diabetes, she ate lots of vegetables and poultry meat and very rarely ate sweet things.The third objective, which was to determine how informed are the women with regards to the Gestational Diabetes Mellitus, has been fulfilled. When asked, what and when do they receive most most information, all three women agreed. In the first instance Mrs. Jana received the information from her doctor in the surgery and after that from the midwife. Mrs. Petra was first given information by the doctor in gynecological surgery and at the same time by the midwife and immediately after that she had been transferred to the Diabetologist, where she went for a monthly check up. The Diabetologists gave Mrs. Petra information about the appropriate food and distribution of the food during the day. Mrs. Ivana got her first information and practical advice from her doctor in the gynecological surgery, then she was transferred to the care of the Diabetologist, where she was given, appart from the information, also leaflets about suitable food composition and appropriate diet during her treatment of diabetes.
Keywords:
Gestational Diabetes Mellitus; needs; pregnant woman; gestační diabetes mellitus; potřeby; Těhotenství Citation: MALÁTOVÁ, Gabriela. Potřeby žen s gestačním diabetem mellitus. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/30667