Název:
DODRŽOVÁNÍ DIETNÍCH OPATŘENÍ U KLIENTŮ S DIABETEM MELLITEM 1. TYPU
Překlad názvu:
The Observance of Dietary Precautions in Clients with Type 1. Diabetes Mellitus
Autoři:
KOVANDOVÁ, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na dodržování dietních opatření u klientů s Diabetem mellitem 1. typu. Diabetes mellitus 1. typu je chronické autoimunitní onemocnění způsobené selektivní destrukcí ?-buněk Langerhansových ostrůvků, které vedou k absolutnímu nedostatku inzulinu v organismu. Dříve se uvádělo, že diabetes mellitus 1. typu je onemocnění především dětí a mladých dospělých, ale podle novějších poznatků je stejně často přítomen u lidí kolem 40. roku věku a dokonce i po 70. roce, většinou ale probíhá méně dramaticky než u mladých jedinců. Základem léčby diabetu je léčebná výživa, která je při diabetu mellitu 1. typu vždy spojena s aplikací inzulinu. Dietoterapie patří k nejdůležitějším součástím léčby diabetu 1.typu. V poslední době se principy dietoterapie podstatně změnily. Důraz je však stále kladen na kvalitu vybraných potravin, správné množství jídla, pravidelnost stravování i frekvenci stravy. Každý diabetik by měl mít svůj vlastní, individuální jídelní plán, který zahrnuje rozpis výměnných jednotek na celý den. Z jídelního plánu diabetik pozná, kolik výměnných chlebových jednotek bude obsahovat každé jídlo, které sní. Dostatečný příjem tekutin je důležitý u diabetiků stejně jako u zdravých osob. Dodržování pitného režimu pacienta s diabetem nevyléčí, ale znatelně mu napomůže při redukci tělesné hmotnosti, při udržování optimální hladiny kyseliny močové, glykovaného hemoglobinu a glykemie. Úspěšné léčby diabetu nelze docílit bez toho, aniž by pacient převzal svůj podíl zodpovědnosti. Diabetik k úspěšné léčbě potřebuje trpělivého a vzdělaného průvodce. Ve většině zemí je jím diabetologická sestra. Režim českého zdravotnictví zatím sestrám neumožnil, aby tuto roli zcela vykonávaly. Cílem práce je zjistit dodržování dietních opatření u diabetiků 1. typu docházejících do diabetologických poraden a odpovědět na výzkumné otázky: ?Jakou formou jsou pacienti informováni o dietních opatření u diabetiků 1. typu? Jakou roli hrála sestra při edukaci klienta o dietním opatření? Jakým způsobem klienti dodržují dietní opatření?? Výzkumná část práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu a jako základní technika pro sběr dat byl použit nestandardizovaný rozhovor. Rozhovor poskytlo celkem šest respondentů, diabetiků 1. typu. Informace získané z rozhovorů byly zpracovány do jednotlivých kazuistik. Cíl práce byl splněn a výzkumné otázky byly zodpovězeny. Z výzkumu je zřejmé, že život s diabetem může být stejně dlouhý, plný zážitků, štěstí a spokojenosti jako život bez něj. Diabetes je celoživotním onemocněním, které dokáže od základu změnit život zdravého člověka. Proto je zapotřebí, aby se jedinci s tímto onemocněním smířili a přijali ho jako součást života. Dále je nutné, aby zdravotničtí pracovníci kladli důraz na prevenci. Pro pacienty s tímto onemocněním je naopak zásadní, aby je někdo motivoval, dodával jim sílu a hlavně teoretické poznatky. Právě proto je těmto pacientům určen specializovaný zdravotnický tým zabývající se diabetem. U některých diabetiků je oporou sice jen sestra, někdy jen lékař, ale společně dohromady sestra, lékař a pacient tvoří nedílnou součást léčby diabetu. Výsledky výzkumného šetření jsou přínosné pro sestry pracující v diabetologické poradně. Na základě těchto výsledků byla vypracována informační brožura. Tuto brožuru mohou využívat jak sestry, tak diabetici. Publikace také může sloužit jako zdroj informací pro studenty jednotlivých zdravotnických oborů.This work for bachelor´s degree is focussed to clients with Diabet mellit (1st type) and their abiding diet arrangements. Diabettes mellitus (1st type) is chronic autoimmune disease. It is caused by selective destruction of betta- cells of Langerhan´s islets, which cause to absolute absence of insulin in human organism. It was introduced that diabettes mellitus (1st type) is disease mainly of children or young adults in the past. But according to new results it is the same frequent disease with people, who are about 40 years oldand even with people, who are about 70 years old (it is mostly less drastic than with young people). The base of cure is therapeutic nutrition, which is always bonded with use of insulin. Diotherapy is one of the most important part of case of daibet (1st type). During last time axions of diotherapy are very changed. The accent is still emphasize to quality of selected food, correct amount of food, diet periodicity and diet frequencies. Every diabetic should have his own, individual diet plan, which includes scheduling of replaceable units for all day. Thanks to diet plan the diabet can know, how many replaceable units are in all food, which will be eaten during the day. Adequate gain of drink is very important for diabetics too. Abidance of drinks will not cure the patient, but it will help him with improvement of bodily weight. If patients want to have successful care, he must be very accountable. Diabetic needs patient and educated courier, if he wants successful care. For example- there is a diabetes nurse in foreign countries. Regime of czech public health doesn´t have it. The aim of this work is detecting og abiding of diet action with diabetics, who have mellit (1st type) and they go to the diabet consulting rooms. The aim of the work is answering for questions: What is form of information about dietary action of diabetics (1st type) for patients? What was the role of nurse during client´s education about dietary action? What is form of abidance about client´s dietary action? Explorational part of the work was machined like a qualitative research and its beasic technic was used unstandardized interview. The interview was accorded by six respondents- diabetics ( who have mellit, 1st type). Information from interviews were machined to individual casuistries. The same of the work was accomplished and explorational questions were answered. Thanks to this research we could see, the life with diabetic can be identically long, happy and full of experiences like life without him. Diabetes is disease for all life. It achieves to change life of healthy person- absolutely. And because of it, it is important diabetics reconcile with it and be happy, even with this disease. The prevention is also very important. These patients need a lot of motivation, energy and they need someone, who give them a lot of theoretic findings. The special team for diabetics exists because of it. Sometimes, there is only nurse with patient during the cure. Sometimes there is a doctor. But when they (nurse, doctor, patient) are together, it is the most important part of the cure. Results from explorational research are beneficial for diabetes nurses, who work in diabetes clinic. There was made an information brochure thenks to these results. This brochure can be used by nurses, but by diabetics too. This brochure can be useful to acquiring of information for students who study sanitary industry at university.
Klíčová slova:
Diabetes mellitus 1. typu Dietní opatření Fyzická aktivita Pitný režim Stravovací režim diabetika Diabetik Role sestry Citace: KOVANDOVÁ, Klára. DODRŽOVÁNÍ DIETNÍCH OPATŘENÍ U KLIENTŮ S DIABETEM MELLITEM 1. TYPU. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/26237