Original title:
Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech
Translated title:
Probiotic bacteria in dairy products
Authors:
KORANDOVÁ, Květa Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů bakterií, mezi které patří Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a Lactococcus. Dále pojednává o zdravotních, mikrobiologických a technologických požadavcích potřebných pro dosažení účinnosti probiotik. Jsou také uvedeny charakteristiky produktů s obsahem probiotických mikroorganismů, mezi které patří farmaceutické preparáty a vybrané funkční potraviny. V této skupině je práce zaměřena zejména na fermentované mléčné výrobky.Probiotic microorganisms are live organisms that facilitate optimal composition of intestinal flora. The thesis deals with the positive influence of probiotic microorganisms on human health. It describes the most frequently used bacteria family, which includes Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus and Bifidobacterium. The thesis also deals with health, microbiologic and technological requirements necessary for probiotic effectiveness. It offers an overview of characteristics of products containing probiotic microorganisms, which include pharmaceuticals and selected functional food. In the food group, the thesis particularly focuses on fermented milk products.
Keywords:
fermented milk products; functional foods; prebiotics; probiotic microorganisms; probiotics; synbiotics; fermentované mléčné výrobky; funkční potraviny; prebiotika; probiotické mikroorganismy; probiotika; synbiotika Citation: KORANDOVÁ, Květa. Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23991