Název:
Mléko jako zdroj stopových prvků
Překlad názvu:
Milk as a source of trace elements
Autoři:
BOUCHALOVÁ, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled o obsahu významných stopových prvků v kravském mléce (jod, zinek, měď, mangan) a zhodnotit význam mléka jako jejich přirozeného zdroje ve výživě člověka. Průměrný obsah jodu v kravském mléce v chovech Jihočeského kraje v roce 2009 byl 360,91 ?g/l, v roce 2010 440,62 ?g/1 a v roce 2011 337,14 ?g/1. Průměrný obsah zinku v kravském mléce v roce 2009 byl 4825,15 ?g/1. Průměrný obsah mědi v kravském mléce v roce 2009 byl 38,78 ?g/1. Průměrný obsah manganu v kravském mléce v roce 2009 byl 16,49 ?g/1. Průměrná spotřeba 0,16 litru mléka na osobu za den zajistila příjem jodu v roce 2009 z 39%, v roce 2010 z 47%, v roce 2011 z 36%, příjem zinku v roce 2009 z 6%, příjem mědi z 0,3% a příjem manganu z 0,07%.The aim of this thesis was to enumerate the contents of important trace elements in cow's milk (iodine, zinc, copper, manganese) and evaluate the importance of milk as the natural resources in human nutrition. The average content of iodine in cows' milk in farms of South Bohemia in 2009 was 360,91 ?g/l, 2010 440,62 ?g/l in 2011 337,14 ?g/l. The average content of zinc in cow's milk in 2009 was 4825,15 ?g/l. The average content of copper in cow's milk in 2009 was 38,78 ?g/l. The average content of manganese in cow's milk in 2009 was 16,49 ?g/l. The average consumption of 0.16 liter of milk per person per day provided income of iodine in 2009 in 39%, in 2010 in 47%, in 2011 in 54%, income of zinc in 2009 in 6%, copper income in 0,3% and manganese income in 0,07%.
Klíčová slova:
jod; kravské mléko; mangan; měď; zinek; copper; cow's milk; iodine; manganese; zinc Citace: BOUCHALOVÁ, Jana. Mléko jako zdroj stopových prvků. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23926