Název:
Výživný stav dojnic a výskyt metabolických poruch v poporodním období na rodinné farmě.
Překlad názvu:
Nutrition status of dairy cows and occurrence of metabolic disorders in postnatal period on a family farm
Autoři:
FREJLACH, Tomáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo zhodnotit výživný stav dojnic, výskyt subklinické ketózy a dalších poporodních problémů na rodinné farmě u 24 dojnic. Hodnocení probíhalo v rozmezí jeden měsíc před porodem a jeden měsíc po porodu. Toto období rozhoduje o průběhu následující laktace a dalším reprodukčním cyklu. Bylo zjištěno, že dojnice se nacházejí nejčastěji v optimální kondici (3 ? 3,5). Slabá subklinická ketóza se u dojnic na farmě vyskytuje zcela běžně a byla zjištěna u 23 (95,8 %) dojnic. Výskyt dalších poporodních poruch byl ve sledovaném období na farmě vzácný.The objective of this thesis was to evaluate the nutritional status of dairy cows, the incidence of subclinical ketosis and other postpartum problems of 24 dairy cows on a family farm. The evaluation took place 1 month before birth and 1 month after birth. This period determines the course of subsequent lactation and the next reproductive cycle. It was ascertained that the dairy cows were most often in excellent (3-3.5) condition and there were no incidences of extreme emaciation or obesity. The incidence of mild subclinical ketosis in the dairy cows on the farm is quite common and was detected in 23 dairy cows, which amounts to 95.8%. Other postpartum disorders occur rarely.
Klíčová slova:
ketóza; období stání na sucho; poporodní paréza.; výživný stav; dry period; ketosis; nutritional status; postpartum paresis. Citace: FREJLACH, Tomáš. Výživný stav dojnic a výskyt metabolických poruch v poporodním období na rodinné farmě.. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23911