Original title:
Nakládání s pekárenskými vratky
Translated title:
Handling of the baking industry returns
Authors:
PAZDERA, František Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se věnuje technologickému, ekonomickému a legislativnímu posouzení problematiky vyuţití pekárenských vratek s navrţením alternativ řešení situace v návaznosti na zpracování technologií anaerobní fermentace. Zaclenění pekárenských vratků do procesu výroby bioplynu bylo laboratorně simulováno v automatických anaerobních fermentorech Stix. Teoretická cást práce se zaměřuje na aktuální platnou legislativu. Ekonomické posouzení bylo hodnoceno financním ukazatelem cisté soucasné hodnoty. Nejvyšší výtěţnost metanu byla vyhodnocena při poměru vratku a hnoje 100:0, avšak z ekonomického hlediska je ideální poměr 50:50. Diplomová práce se věnuje technologickému, ekonomickému a legislativnímu posouzení problematiky vyuţití pekárenských vratek s navrţením alternativ řešení situace v návaznosti na zpracování technologií anaerobní fermentace. Zaclenění pekárenských vratků do procesu výroby bioplynu bylo laboratorně simulováno v automatických anaerobních fermentorech Stix. Teoretická cást práce se zaměřuje na aktuální platnou legislativu. Ekonomické posouzení bylo hodnoceno financním ukazatelem cisté soucasné hodnoty. Nejvyšší výtěţnost metanu byla vyhodnocena při poměru vratku a hnoje 100:0, avšak z ekonomického hlediska je ideální poměr 50:50. Diploma work is based on technological, economic and legislative assesment of the problem of using bekary returns to propose alternative solution in relation to the processing technology of anaerobic fermentation. The participation of bakery returnts were laboratory simulated in automatic anaerobic fermenters called Stix. Teoretical part is focused on valid legislation. The economical assessment was evaluated by the index of the net present value. The highest production of methan was evaluated in propotion 100:0 of bakey returns and dung. Although the ideal proportion is 50:50 from economic assessment.
Keywords:
agricultural biogas station; bakery returns; biogas; bioplyn; bioplynová stanice; pekárenské vratky Citation: PAZDERA, František. Nakládání s pekárenskými vratky. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23489